Ettårsregeln
(Dnr 22-22/D)Ettårsregeln har ansetts tillämplig vid arbete utomlands oavsett om vistelsen i utlandet är beordrad av arbetsgivaren eller till största delen är initierad av den anställde själv.
Omedelbar beskattning av en överlåtelse av en norsk filials verksamhet till ett norskt bolag har ansetts strida mot EES-avtalet och EUF-fördraget.
Fråga 1
X AB (X) ska beskattas för ett belopp motsvarande skillnaden mellan marknadsvärde och skattemässigt värde på filialens inkomstbeskattade tillgångar.
Fråga 2
En tillämpning av artiklarna 31 och 34 i avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES-avtalet) samt artiklarna 49 och 54 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) leder till att bolaget inte ska beskattas omedelbart.
X (…) bedriver verksamhet i Sverige och Norge. Företaget överväger att bolagisera sin norska verksamhet som hittills bedrivits genom en filial. Det ska gå till så att filialens samtliga tillgångar och skulder överlåts till ett norskt bolag (AS) vid en apportemission. Ur ett norskt perspektiv kan överlåtelsen ske utan omedelbar beskattning.
(…)
X undrar (…) om överlåtelsen till AS enligt svenska regler medför att bolaget ska beskattas för ett belopp motsvarande skillnaden mellan de ifrågavarande tillgångarnas marknadsvärde och skattemässiga värde (fråga 1).
Om svaret är jakande vill X veta om en sådan beskattning är förenlig med EES-avtalet (fråga 2).
Parterna är ense om att beskattning ska ske med stöd av intern rätt men att en sådan beskattning inte är förenlig med EES-avtalet.
I 22 kap. [inkomstskattelagen (1999:1229)] finns bestämmelser om uttag ur näringsverksamhet. Enligt 5 § räknas som uttag bl.a. att skattskyldigheten för inkomsten från en näringsverksamhet helt eller delvis upphör. I 7 § sägs att uttag av en tillgång ska behandlas som om den avyttras mot en ersättning som motsvarar marknadsvärdet dvs. uttagsbeskattning.
I 38 kap. finns emellertid bestämmelser om verksamhetsavyttringar som medger undantag från omedelbar beskattning på vissa villkor. Enligt kapitlets 6 och 7 §§ krävs att transaktionen företas mellan skattesubjekt som är skattskyldiga i Sverige för den överlåtna verksamheten. Eftersom AS inte kommer att vara skattskyldigt i Sverige är villkoret i 7 § inte uppfyllt.
Om villkoret i 7 § inte uppfylls ges i 19 § möjligheter för det bolag som uttagsbeskattas att få s.k. fiktiv avräkning av utländsk skatt på sätt som föreskrivs i 37 kap. 30 §. I detta fall kan emellertid 19 § inte tillämpas eftersom AS inte hör hemma i en EU-medlemsstat.
Det anförda innebär att X ska uttagsbeskattas utan möjligheter till fiktiv avräkning vid en överlåtelse av de aktuella tillgångarna i den norska filialen till AS.
Av praxis framgår att en sådan beskattning inte har ansetts förenlig med EES- och EU-rätten och att beskattning får ske först när det förvärvande bolaget avyttrar de övertagna tillgångarna (jfr RÅ 2010 ref. 92 och RÅ 2008 ref. 30, se även Finansdepartementets promemoria den 27 februari 2015, dnr Fi2015/1141, om utvidgning av reglerna om fiktiv avräkning vid ombildningar av företag).
Frågorna ska besvaras i enlighet med det anförda.
I avgörandet har deltagit Peder André, ordf., Marianne Svanberg, Anders Bengtsson, Mattias Dahlberg, Leif Gäverth, Robert Påhlsson och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Per-Arvid Gustafsson.
I den slutliga handläggningen har även Margareta Palmstierna deltagit.
Ettårsregeln har ansetts tillämplig vid arbete utomlands oavsett om vistelsen i utlandet är beordrad av arbetsgivaren eller till största delen är initierad av den anställde själv.
Fråga om ett förfarande som innefattar ett gäldenärsbyte och en fusion ska innebära att fordran anses avyttrad av borgenären. Också fråga om skatteflyktslagen är tillämplig på förfarandet.
Fråga om risken för inkomstomvandling ska beaktas vid bedömningen av samma eller likartad verksamhet
Fråga om gåva av aktier till stiftelser föranleder utdelningsbeskattning av givaren med tillämpning av verklig innebörd eller skatteflyktslagen.
Då den ägargrupp som skulle kunna utgöra utomstående under viss tid ägt mindre än 30 procent av kapitalet i fåmansföretaget har utomståenderegeln inte ansetts tillämplig.
Förvärv, genom förhandsbokning, av en bostad som på sikt är tänkt att användas som permanentbostad har inte ansetts medföra att förvärvarna blir obegränsat skattskyldiga i Sverige innan bosättning
Fråga om allokering av andelar i dotterbolag till fast driftställe
Avyttring av byggnadstomt har inte ansetts utgöra kvalificerad tomtrörelse.
En utländsk stiftelse har ansett kunna vara moderföretag i en koncern vid tillämpning av 40 kap. 6 och 7 §§ IL.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.