Frågan är om Bolagets tillverkning av bageriprodukter respektive portionsförpackade och hållbarhetsbehandlade matlådor kan anses utgöra industriell verksamhet.
Bolagets verksamhet är åsatt SNI-kod 47.112, dvs. livsmedelshandel med brett sortiment.
Som exempel på vad som ingår i SNI-kod 47.112 nämns bland annat bake off – enbart jäsning och gräddning av bröd, av inköpt deg eller förbakad deg, i butik med brett sortiment. Detta kan jämföras med SNI-kod 10.710, som faller inom det industriella intervallet, och avser tillverkning av mjukt matbröd och färska bakverk, men inte bake off – dvs. enbart jäsning och gräddning av inköpt färdigblandad deg i butik.
Av denna beskrivning kan konstateras att tillverkning av bageriprodukter med frysta degämnen i butik utgör s.k. bake off som inte är hänförlig till det industriella intervallet (05–33).
Tillverkning av portionsförpackade matlådor i butik omfattas inte heller av någon SNI-kod inom det industriella intervallet.
De aktuella tillverkningsprocesserna kan därför inte presumeras utgöra industriell verksamhet utifrån standarden för svensk näringslivsindelning.
Med beaktande av verksamheternas karaktär och omfattning anser Skatterättsnämnden att verksamheterna vid en särskild prövning inte heller i en mer språklig eller annan bemärkelse kan ses som industriella.
I avgörandet har deltagit Rolf Bohlin, Jeanette Fored, Fredrik Fries, Kristina Harmsen Hogendoorn (ordf.), Christina Olsson, Madelaine Tunudd och Eva Östman Johansson.
Ärendet har föredragits av Karin Korpinen.