Valutahandel för annans räkning
(Dnr 11-23/D)Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst
Undantaget från beloppsspärren när företagsledare fått det bestämmande inflytandet i ett underskottsföretag har ansetts gälla bara för fåmansföretag.
Begränsningarna i rätten till avdrag för underskott enligt 40 kap. 11 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL, inträder om det aktuella aktieförvärvet sker.
X AB är ett bolag som inte är ett fåmansföretag enligt definitionen av sådana företag i 56 kap. 2 § IL. Bolaget har kvarstående underskott från tidigare beskattningsår om ca en miljon kr. Avsikten är att bolagets VD, som haft ställning som företagsledare i bolaget sedan år 2004, ska köpa samtliga övriga ägares aktier i bolaget.
Ägarförändringen medför enligt ansökan att 40 kap. 11 § blir tillämplig. Det innebär att avdragsbegränsning för underskottet i form av beloppsspärren enligt kapitlets 15—17 §§ inträder för bolaget. Av 40 kap. 13 § IL framgår att 11 § inte ska tillämpas i vissa situationer. X AB vill få klarlagt om undantaget i 13 § första stycket andra meningen är tillämplig dvs. om bolagets VD, som får det bestämmande inflytandet genom ägarförändringen, har haft ställning som företagsledare i underskottsföretaget under de två föregående beskattningsåren i den mening som avses i bestämmelsen.
Bolaget gör gällande att det är fallet eftersom det enligt undantagsbestämmelsens ordalydelse inte krävs att företaget ifråga är ett fåmansföretag.
Skatteverket anser att undantaget vid företagsledares förvärv i 40 kap. 13 § IL bara avser den som har väsentligt inflytande i ett fåmansföretag enligt definitionen av företagsledare i 56 kap. 6 §.
Skatterättsnämnden gör följande bedömning.
X AB är ett underskottsföretag enligt 40 kap. 4 § IL. Av kapitlets 11 § framgår att det inträder en beloppsspärr vid ägarförändringar som innebär att det bestämmande inflytandet över ett underskottsföretag erhålls av en fysisk person. Undantag från tillämpning av 11 § görs enligt 13 § bl.a. när den som fått det bestämmande inflytandet har haft ställning som företagsledare i underskottsföretaget under viss tid dessförinnan. Frågan i ärendet är om undantaget för företagsledares förvärv är tillämpligt även när som i detta fall bolaget inte är ett fåmansföretag.
Ordalydelsen i 40 kap. 13 § IL jämfört med definitionen av företag i kapitlets 3 § motsäger inte bolagets uppfattning att begreppet företagsledare i bestämmelsen inte är begränsad till att avse företagsledare i fåmansföretag.
Begreppet företagsledare är inte preciserat närmare i 40 kap. IL. Det innebär att det finns anledning att tolka begreppet företagsledare i enlighet med vad som gäller i IL i allmänhet. I 2 kap. IL finns definitioner av vissa begrepp samt förklaringar till hur vissa termer och uttryck används i lagen. Kapitlets 1 § innehåller också hänvisningar till definitioner och förklaringar som tagits in i paragrafer i andra kapitel. En sådan hänvisning är till företagsledare i 56 kap. 6 §. Enligt den bestämmelsen används företagsledarbegreppet i fråga om fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag. Av förarbetena till 2 kap. 1 § framgår att definitioner eller förklaringar som tagits in i andra kapitel har generell giltighet om inte annat anges. Hänvisningarna i paragrafen till andra lagrum är en vägledning för att läsaren ska hitta till definitionerna och förklaringarna ifråga (prop. 1999/2000:2 del 2 s. 18).
Den aktuella undantagsregeln infördes år 1998 i 5 § andra stycket lagen (1993:1539) om avdrag för underskott av näringsverksamhet. Där angavs uttryckligen att en förutsättning för bestämmelsens tillämpning var att den nya ägaren varit företagsledare enligt punkt 14 av anvisningarna till 32 kommunalskattelagen (1928:370), dvs. enligt den bestämmelse som motsvarar 56 kap. 6 § IL. Det innebar alltså en begränsning i förhållande till hur företag definierades i 1993 års lag och numera i 40 kap. 3 § IL. Hänvisningen till bestämmelsen i kommunalskattelagen var nödvändig eftersom underskottsreglerna fanns i en särskild lag.
Att det var för företagsledare i fåmansföretag som undantaget tillkom framgår av förarbetena till bestämmelsen (prop. 1998/99:7 s.27 f . och 30). I förarbetena till IL sägs inte något om att det fanns någon avsikt att ändra undantagsbestämmelsens innehåll (jfr prop. 1999/2000:2 del 2 s. 472).
Sammanfattningsvis kan Skatterättsnämnden konstatera att det finns en förklaring av begreppet företagsledare i IL i 56 kap. 6 § som har generell giltighet i lagen om annat inte anges. Det framgår inte av vare sig lagtext eller förarbeten att begreppet har en annan innebörd i 40 kap. Med hänsyn härtill finner Skatterättsnämnden att undantagsregeln i fråga ska läsas så att den bara avser företagsledare i fåmansföretag. Undantaget är därför inte tillämpligt vid det tilltänkta aktieförvärvet.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Gäverth, Påhlsson, Sjökvist, Werkell
Sekreterare: Tottie
Föredragande: Bergman
Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst
Fråga om vilket beskattningsår en person kan få skattereduktion för hushållsarbeten respektive installation av grön teknik.
Uttag från en brittisk s.k. personal pension policy har ansetts utgöra skattepliktig inkomst av tjänst. Även fråga om beräkning av spärrbeloppet när viss del av uttaget är skattefritt i Storbritannien.
Uppförande av fritidshus har inte bedömts medföra väsentlig anknytning. Om det också sker ett förvärv av en större aktiepost i ett svenskt bolag får personen väsentlig anknytning till Sverige men bedöms inte ha ett hem som stadigvarande står till hans förfogande i Sverige vid en tillämpning av skatteavtalet med Schweiz.
Fråga om gåva av aktier till en stiftelse föranleder utdelningsbeskattning av givaren med tillämpning av verklig innebörd eller skatteflyktslagen.
En anställd har erbjudits att förvärva teckningsoptioner till marknadspris. Optionerna ger rätt att under en femårsperiod etappvis förvärva aktier i bolaget. Fråga om förvärvstidpunkten samt om förmånsbeskattning aktualiseras.
En person har ansetts bedriva byggnadsrörelse. Även frågor om underprisöverlåtelse och skatteflyktslagen.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.
Fråga om resultatfördelningen i ett kommanditbolag kan godtas vid inkomstbeskattningen
Fråga om svensk beskattningsrätt vid utbetalning av direktpension när den skattskyldige har hemvist i Italien. Även fråga om en viss typ av schablonbeskattning omfattas av skatteavtalet mellan Sverige och Italien.