Ränteavdragsbegränsning
(Dnr 21-22/D)Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.
Aktier har ansetts kvalificerade till följd av att företaget bedriver samma eller likartad verksamhet som ett annat fåmansföretag där ägaren är verksam i betydande omfattning.
Frågorna 1-4
A:s aktier i X AB är kvalificerade andelar enligt 57 kap. 4 § första stycket 1 inkomstskattelagen (1999:1229), IL.
A ägde tidigare direkt samtliga aktier i B AB. Han är verksam i bolaget i betydande omfattning.
För att minska kapitalet i B AB och därigenom underlätta framtida ägarbreddning i bolaget genomförde A följande åtgärder. År 2008 förvärvade han två s.k. lagerbolag, Y AB och Z AB. Han överlät sedan 37,5 procent av aktierna i B AB till Z AB och resterande del av aktierna till Y AB. Överlåtelserna gjordes till underpris. Därefter minskades aktiekapitalet i B AB genom indragning av Y AB:s aktier i bolaget. Ersättningen för de inlösta aktierna uppgick till (...) miljoner kr, [varav en mindre andel] avsåg aktiekapital och resterande del utgjorde överkurs.
År 2009 överlät A sina aktier i Y AB till underpris till X AB. Tidigare samma år hade han förvärvat det senare bolaget som ett lagerbolag.
Avsikten är nu att Y AB ska gå upp i X AB genom fusion. Alternativt ska X AB sälja sina aktier i Y AB till en extern köpare. Därefter kommer kapitalet i X AB att delas ut till A.
A vill veta om utdelningen från X AB, efter att något av alternativen genomförts, ska beskattas enligt reglerna i 57 kap. IL (frågorna 1 och 2). Han vill vidare veta om aktierna i X AB utgör kvalificerade andelar sjätte året efter fusionen med Y AB (fråga 3) eller om svaret ändras om X AB i stället säljer Y AB externt (fråga 4). A vill slutligen ha besked om lagen (1995:575) mot skatteflykt (skatteflyktslagen), är tillämplig på förfarandet (fråga 5).
Skatteverket anser att X AB, genom det övertagande av kapitalförvaltning som sker i de två alternativen från Y AB, bedriver samma eller likartad verksamhet som B AB och att aktierna i X AB därför ska anses som kvalificerade andelar. Aktierna i X AB behåller därmed sin karaktär av kvalificerade andelar även sedan fem år gått efter fusionen med Y AB alternativt externavyttringen av Y AB. För det fall frågorna 1?4 skulle besvaras på annat sätt anser verket att skatteflyktslagen är tillämplig.
Frågorna 1-4
I 57 kap. 4 § IL regleras under vilka förutsättningar en andel i ett fåmansföretag ska anses som en kvalificerad andel. Enligt första stycket 1 är andelen kvalificerad om, såvitt här är av intresse, andelsägaren eller någon närstående under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren varit verksam i betydande omfattning i företaget eller i ett annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet. Det är enligt första stycket 2 också fallet om företaget, direkt eller indirekt, under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren har ägt andelar i ett annat fåmansföretag och andelsägaren eller någon närstående under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren varit verksam i betydande omfattning i detta fåmansföretag.
Enligt förutsättningarna har A inte varit verksam i betydande omfattning i vare sig X AB eller det förvärvade dotterbolaget Y AB. A:s aktier i X AB kan således inte på den grunden anses som kvalificerade andelar.
Det återstår därmed att pröva om A är, eller har varit, verksam i ett annat fåmansföretag som kan anses bedriva samma eller likartad verksamhet som X AB. Den prövningen ska ske med beaktande av förhållandena som föreligger efter genomförande av de alternativa åtgärderna.
Av praxis framgår att jämförelsen med ett annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet i huvudsak tar sikte på sådana fall där hela eller delar av verksamheten i ett fåmansföretag har överförts till ett annat sådant företag och där verksamheten i det senare företaget ligger inom ramen för den tidigare bedrivna verksamheten eller på fall där likartat samband föreligger mellan bolagen (RÅ 1999 ref. 28 och RÅ 2010 ref. 11 I—V).
Genom indragningen till överkurs av Y AB:s aktier i B AB har Y AB tillgodogjort sig kapital som genererats i den verksamhet som bedrivs i B AB och som kan hänföras till A:s arbetsinsatser i det bolaget.
Den fortsatta verksamheten i Y AB har bestått i förvaltning av detta kapital. När Y AB fusioneras med X AB alternativt säljs till en extern köpare övertas denna verksamhet av X AB. Enligt Skatterättsnämndens uppfattning finns det inte skäl att göra någon skillnad mellan dessa alternativ.
Av det anförda följer att X AB ska anses bedriva samma eller likartad verksamhet som den som bedrivs i B AB och i vilken A är verksam i betydande omfattning (jfr RÅ 2010 ref. 11 I). Aktierna i X AB utgör därmed kvalificerade andelar i båda alternativen (frågorna 1-2).
Svaret på frågorna 3-4 framgår av motiveringen till svaret på frågorna 1-2.
Fråga 5
Med hänsyn till svaren på frågorna 1-4 förfaller frågan om skatteflyktslagen är tillämplig.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Gäverth, Jönsson, Påhlsson, Werkell
Sekreterare: Tottie
Föredragande: Alfreds
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.
Ersättning som betalas ut till student för prestation i en tävling ska beskattas i inkomstslaget tjänst.
Ett indirekt aktieinnehav i verksamhetsdrivande svenska aktiebolag har ansetts medföra väsentligt inflytande i näringsverksamhet här – men inte väsentlig anknytning.
Fråga om ett bolag ska anses bedriva byggnadsrörelse.
En förlängning av förvärvsperioden utan att löptid eller lösenpris förändras har inte ansetts innebära att köpoptioner har avyttrats.
Fråga om en verksamhetsutövare inom skolområdet kan bedriva fritidsverksamhet i mer än ringa omfattning och ändå anses utgöra ett allmänt undervisningsverk.
Fråga om ett förfarande som innefattar ett gäldenärsbyte och en fusion ska innebära att fordran anses avyttrad av borgenären. Också fråga om skatteflyktslagen är tillämplig på förfarandet.
En person avser, efter flytt till utlandet, bl.a. att träffa sin minderåriga dotter i Sverige 40 – 50 dagar per år samt behålla ett indirekt ägande av del i en fastighet i Sverige. Han kommer inte vara aktivt involverad i förvaltningen av fastigheten. Han har inte ansetts få väsentlig anknytning till Sverige.
Ett bolag avser att tillskjuta aktieägarlån till sitt dotterbolag. Dotterbolaget är inte på obestånd. Tillskottet har bedömts vara ett ej skattepliktigt aktieägartillskott till den del det motsvarar fordringarnas marknadsvärde vid tidpunkten för tillskottet. Den del av lånens nominella belopp som överstiger fordringarnas marknadsvärde har ansetts utgöra en skattepliktig inkomst.
En person som inte tidigare varit bosatt i Sverige avser att vistas här för att träffa sina minderåriga barn. Han kommer då att ha tillgång till ett hus som ägs av ett bolag som han indirekt kontrollerar. Vistelsen, som kommer som mest att uppgå till 112 dagar per år, har inte ansetts medföra stadigvarande vistelse eller bosättning i Sverige.