Rättsligt
Av 8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL, framgår att förvärv genom gåva är skattefritt.
Överlåtelse av fastighet till bolag som ägs av närstående har i praxis behandlats som gåva vid inkomstbeskattningen om ersättningen understiger taxeringsvärdet och överlåtelsen innehåller ett tillräckligt gåvomoment. Vid överlåtelse till bolag där 40 procent ägs av närstående till överlåtaren har gåvomomentet ansetts tillräckligt betydande(se t.ex. RÅ 2001 ref. 2 och HFD 2015 ref. 48 II).
Av praxis framgår dock att inkomstbeskattning kan ske när gåvotagaren är anställd av givaren eller det annars kan antas att gåvan har sitt ursprung i en arbetsprestation. När det funnits grund för att anta att syftet varit ett annat än att belöna den anställde för en arbetsprestation har inkomstbeskattning däremot underlåtits (se RÅ 1989 ref. 21, RÅ 1998 not. 91 och RÅ 2001 ref. 10).
Vid överlåtelser av kapitaltillgångar till aktiebolag som överlåtaren eller närstående är delägare i kan det komma ifråga att tillämpa bestämmelserna i 53 kap. IL. Av lämnade förutsättningar följer att bestämmelserna inte är tillämpliga i detta fall eftersom ersättningen överstiger fastigheternas skattemässiga värde (jfr kapitlets 2 och 4 §§).
Skatterättsnämndens bedömning
Frågorna 1 och 2
Frågan i ärendet är om A:s överlåtelse av de [antal] hyresfastigheterna till aktiebolag, som indirekt och till lika delar ägs av honom och B, ska behandlas som en gåva i inkomstskattehänseende.
Av lämnade uppgifter framgår enligt Skatterättsnämndens uppfattning att överlåtelsen ska genomföras som ett första steg i ett generationsskifte som i allt väsentligt får anses ha sin grund i A och B:s nära relation. Överlåtelsen är med hänsyn härtill av benefik karaktär och någon inkomstbeskattning ska därför inte ske.
I avgörandet har deltagit Peder André, ordf., Birgitta Pettersson, Mattias Dahlberg, Christina Eng, Marie Jönsson, Robert Påhlsson och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Lis Alfreds.
I den slutliga handläggningen har även Maria Doeser deltagit.