Fråga 1
Av IL följer att avyttring av tillgångar utlöser kapitalvinstbeskattning och att ett värdepapper anses avyttrat om det företag som gett ut det träder i likvidation. Detta gäller för värdepapper som getts ut av såväl svenska som utländska företag.
I det aktuella skatteavtalet med Schweiz finns ingen artikel som uttrycklig reglerar utbetalningar i samband med en likvidation av ett bolag. I praxis har i en liknande situation den artikel i ett skatteavtal som gällde vinst vid försäljning, byte eller överlåtelse ansetts tillämplig (jfr HFD 2012 ref. 20). Det saknas enligt Skatterättsnämnden skäl att göra någon annan tolkning i detta fall vilket innebär att det är artikel 13 i skatteavtalet gällande realisationsvinst som ska tillämpas.
Enligt förutsättningarna i ärendet A haft sin skatterättsliga hemvist i Schweiz sedan 2012. Någon beskattningsrätt för Sverige föreligger då inte för kapitalvinster som uppkommer under 2019.
Fråga 2
En utskiftning av aktier i samband med en likvidation har i praxis bedömts som en form av byte vilket innebär att anskaffningsutgiften för de utskiftade aktierna ska bestämmas till marknadsvärdet vid utskiftningstillfället (jfr HFD 2012 not. 9).
I det tidigare avgörandet gällde frågan en i Sverige begränsat skattskyldig person. Att A är obegränsat skattskyldig föranleder emellertid ingen annan bedömning.
Fråga 3
För A:s del innebär en likvidation av X bl.a. att han får tillgodoräkna sig ett belopp motsvarande marknadsvärdet på aktierna i Y AB som anskaffningsutgift utan att beskattas för skillnaden mellan detta värde och den ursprungliga anskaffningsutgiften.
Eftersom aktierna i Y AB enligt förutsättningarna i ärendet är kvalificerade andelar enligt 57 kap. IL kommer den nya anskaffningsutgiften dessutom få betydelse vid beräkningen av framtida gränsbelopp.
I en i flera avseenden liknande situation har skatteflyktslagen inte ansetts tillämplig (jfr HFD 2012 not. 9). Detta eftersom de skattefördelar som uppnåddes i det fallet inte ansågs vara av den karaktären att en taxering på grundval av förfarandet skulle strida mot lagstiftningens syfte, jfr rekvisitet i 2 § 4 skatteflyktslagen.
Även om omständigheterna i förevarande fall skiljer sig från det ovan angivna avgörandet, bl.a. på så sätt att A vid återflytten till Sverige kommer att äga aktierna i Y AB direkt och inte indirekt som vid flytten från Sverige, är förhållandena inte sådana att rekvisitet i 2 § 4 skatteflyktslagen är uppfyllt. Skatteflyktslagen är därmed inte tillämplig.
I avgörandet har deltagit Christina Eng, ordf., Birgitta Pettersson, Marie Jönsson, Stefan Pärlhem, Johan Rubenson, Olof Sundin och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Krister Rentrop.