Sedan ett antal år tillbaka pågår ett arbete med att förbättra vattenmiljön inom EU. Som ett led i detta arbete kommer producenterna av vattenkraftsel (Verksamhetsutövarna) att behöva anpassa sina verksamheter och genomföra miljöåtgärder.
Miljöåtgärderna ska genomföras där de gör störst nytta för miljön utan att det medför betydande inverkan på vattenkraftens betydelse för elsystemet. Åtgärderna ska genomföras utan hänsyn till vilket bolag som sköter driften av de aktuella vattenkraftanläggningarna och Verksamhetsutövarna kan därmed behöva anpassa sina verksamheter i olika utsträckning.
Vattenkraftbranschen ska själv finansiera de miljöåtgärder som krävs. Finansiärerna har därför tagit initiativ till, och tillsammans med regeringen utarbetat, en frivillig finansieringslösning som syftar till att möjliggöra ett effektivt och framgångsrikt genomförande.
Finansiärerna är de största Verksamhetsutövarna inom den svenska vattenkraftbranschen. De står gemensamt för omkring 95 procent av produktionen. Det är angeläget för dem att prövningarna för de moderna miljövillkoren sker samordnat och att de krav som kommer att ställas är väl avvägda och inte medför större kostnader än nödvändigt för att uppnå rätt kvalitet i vattenmiljön. Finansiärernas uppfattning är att en frivillig lösning är att föredra framför lagstiftningsåtgärder. Den frivilliga finansieringslösningen kan enligt Finansiärerna tillse genomgående effektivitet i finansieringsförfarandet bl.a. avseende kostnads-, tids- och åtgärdseffektivitet. En administration av den frivilliga finansieringslösningen inom branschen kan även genomföras snabbare jämfört med lagstiftningsåtgärder.
Den frivilliga finansieringslösningen innebär att Finansiärerna under en period om högst 20 år tillsammans har åtagit sig att betala maximalt 10 miljarder kronor i dagens penningvärde till ett samägt aktiebolag, Y AB. Finansiärernas individuella åtagande bestäms utifrån deras årsproduktion av vattenkraftsel i förhållande till Finansiärernas totala årsproduktion.
Y AB:s huvudsakliga verksamhet är att efter ansökan tilldela finansiering till Verksamhetsutövarna inom vattenkraftbranschen som genomgår rättslig prövning i syfte att uppnå och möta moderna miljövillkor. Beslut om finansiering till Verksamhetsutövarna ska ske utifrån objektiva och på förhand fastställda kriterier och förenas med vissa på förhand fastställda villkor.
De inbetalda medlen kommer att fördelas mellan Verksamhetsutövarna i förhållande till vilka miljöåtgärder som respektive verksamhetsutövare åläggs att utföra. Genom den frivilliga finansieringslösningen kan miljöåtgärderna utföras där de bäst gör nytta utan att någon av Verksamhetsutövarna drabbas ekonomiskt hårdare än andra.
Ersättningen från Y AB ska främst täcka kostnader för miljöåtgärder (inklusive utredningar), kostnader för prövning av miljöåtgärder i domstol, eventuella produktionsförluster samt utrivning inom ramen för den nationella planen för moderna miljövillkor. Y AB bedriver, utöver att aktivt samverka med de myndigheter och andra intressenter som har ett avgörande inflytande över vattenkraftens grundläggande förutsättningar, inte någon annan verksamhet än verksamhet kopplad till att tilldela finansiering till de ersättningsberättigade Verksamhetsutövarna. Verksamheten genererar därmed inte några egna intäkter. I stället ska Finansiärerna, enligt på förhand bestämda principer, löpande betala ut medel till Y AB för att bolaget ska kunna upprätthålla finansieringen till de ersättningsberättigade Verksamhetsutövarna.
Detta ska enligt ansökan om förhandsbesked inte uppfattas som att Y AB endast givits ansvar för finansieringen. Verksamheten i Y AB består även av att tillsammans med vattenmyndigheter och länsstyrelser hjälpa ägare av vattenkraftverk att utreda och anpassa sina vattenkraftverk så att rätt åtgärder vidtas på rätt plats. Efter ansökan av en verksamhetsutövare prövar Y AB förutsättningarna för beviljande av finansiering för varje enskilt projekt. Vid beviljad finansiering tilldelas Verksamhetsutövarna en personlig projektledare som löpande handleder och för dialog med Verksamhetsutövaren. Under projektets gång prövar Y AB löpande förutsättningarna för finansiering samt följer upp utvecklingen, för att få effektiv hantering av gemensamma medel.
Verksamhetsutövarnas ansökningar kommer att behandlas på samma sätt och deras rätt till ersättning kommer att bedömas utifrån samma objektivt fastställda kriterier oberoende av om de betalat in medel till Y AB eller inte. Hur de medel som kommer att betalas ut från Y AB slutligen kommer att fördelas mellan Verksamhetsutövarna är i nuläget inte känt och kommer att vara helt beroende av i vilken utsträckning respektive verksamhetsutövare åläggs att utföra miljöåtgärder i sin verksamhet.