Enligt 10 kap. 1 § IL räknas till inkomstslaget tjänst inkomster och utgifter på grund av tjänst till den del de inte ska räknas till inkomstslaget näringsverksamhet eller kapital. Med tjänst avses anställning, uppdrag, och annan inkomstgivande verksamhet av varaktig eller tillfällig natur.
Av 11 kap. 1 § framgår att alla inkomster som erhålls på grund av tjänst ska tas upp som intäkt, om inte något annat anges i det kapitlet eller i 8 eller 11 a kap.
Genom 1990 års skattereform utvidgades inkomstslaget tjänst till att omfatta alla ersättningar som kan anses hänförliga till eget arbete eller egen prestation och som inte är att hänföra till inkomst av kapital eller näringsverksamhet (se prop. 1989/90:110 del 1 s. 305 och 308). Det behöver inte föreligga något uppdragsförhållande för att en inkomst ska tas upp under inkomst av tjänst. Enligt praxis räknas t.ex. ersättning för lösta pristävlingsuppgifter och vinster i fisketävlingar m.m. till inkomst av tjänst (se a. prop. s. 307).
Tävlingsvinster är enligt 8 kap. 4 § skattefria om de
- inte hänför sig till anställning eller uppdrag,
- inte består av kontanter eller liknande, och
- avser minnesföremål eller har ett värde som inte överstiger tre procent av prisbasbeloppet avrundat till närmaste hundratal kronor.
Med tävlingsvinster avses t.ex. vinster i idrottstävlingar och andra typer av priser som avser någon form av prestation och som inte är att hänföra till anställning eller uppdrag (se prop. 1989/90:110 del 1 s. 649).
I 8 kap. 5 § anges att stipendier som är avsedda för mottagarens utbildning är skattefria. Stipendier som är avsedda för andra ändamål är skattefria, om de
- inte är ersättning för arbete som har utförts eller ska utföras för utbetalarens räkning, och
- inte betalas ut periodiskt.
I praxis har konstaterats att det i skattesammanhang inte finns någon i lag given definition av stipendium (se t.ex. HFD 2014 ref. 21). Med stipendium avses enligt en beskrivning i förarbetena ett bidrag till en fysisk person som utges för mottagarens utbildning eller för att stödja en verksamhet som mottagaren bedriver eller planerar att starta. Det kan vara fråga om en litterär, konstnärlig eller därmed jämförlig verksamhet, en idrottslig verksamhet eller en verksamhet som forskare eller uppfinnare. Till bidrag som likställs med stipendier, s.k. liknande bidrag, hänförs bidrag till fysiska personer för att stödja en verksamhet av annat slag än de nu nämnda samt dessutom priser och belöningar som ges för att premiera redan utförda prestationer. Uttrycket ”stipendier och liknande bidrag” omfattar inte vad som skatterättsligt är gåva och inte heller ersättning för arbete för utgivarens räkning eller s.k. näringsbidrag. När t.ex. en stiftelse delar ut ett stipendium sker det i normalfallet för att främja det ändamål som enligt stadgarna styr stiftelsens verksamhet (prop. 1990/91:54 s. 180 f.).
I RÅ 2004 ref. 33 beskattades inte ett stipendium från Svenska Fotbollförbundet. Som villkor för att erhålla stipendiet gällde att sökanden hade erfarenhet från internationell toppfotboll i landskampssammanhang och hade internationell konkurrenskraft och internationell utvecklingspotential. Stipendiaten förband sig gentemot förbundet att dels bedriva viss träning, dels genomgå vissa medicinska och fysiologiska tester. Fotbollsspelaren ansågs inte utföra något sådant arbete för förbundets räkning som enligt 8 kap. 5 § medförde att stipendiet inte var skattefritt.
I praxis har vissa priser och belöningar ansetts skattefria för mottagaren, se t.ex. RÅ 1912 ref. 145 (Nobelpriset i litteratur), RÅ 1956 Fi 1134 (Svenska Dagbladets litteraturpris), RÅ 1977 Aa 154 (stipendium för årets bästa skådespelarprestation i svensk reklamfilm) och RÅ 84 1:63 (Nordiska radiopjäspriset).