Gäverth och Sjökvist är skiljaktiga och anför följande.
I ansökan uppges att bolaget förvärvade aktierna i Z i syfte att bidra till en rekonstruktion av Z. Av ansökan framgår dock inte varför bolaget numera planerar att sälja aktierna. I denna del framgår endast att aktierna har stigit kraftigt i värde. Vi utgår från att försäljningen sker av rent affärsmässiga skäl.
De redovisade avtal om leverans av el, tillvaratagande av spillvärme etc. som bolaget slutit med Z är, såvitt kan bedömas, ordinära affärsmässiga avtal mellan fristående parter. Mot bakgrund av den praxis som finns på området, bl.a. RÅ 1968 Fi not. 2036, RÅ 1969 ref. 1, RÅ 1970 ref. 52, RÅ 1971 Fi not. 160, RÅ 1972 Fi not. 940 och RÅ 2005 ref. 48 (se dock häremot RÅ 1979 Aa 122), är vår bedömning att enbart de redovisade avtalen inte räcker för att klassificera bolagets andelsinnehav om endast 0,56 % som näringsbetingat. Att företagen har ekonomiskt samarbete även i andra sammanhang förändrar inte denna bedömning.
Mot bakgrund av vad vi funnit beträffande åberopade avtal och samarbete mellan bolaget och Z och då vi inte kunnat utläsa annat än att den planerade försäljningen torde ske av rent affärsmässiga skäl — vilket i sig talar emot att innehavet numera betingas av bolagets rörelse — finner vi att ansökan inte ger stöd för bedömningen att aktierna är näringsbetingade.
En kapitalvinst vid avyttring av aktierna skall enligt vår mening tas upp till beskattning.