Personaloption enligt 11 a kap. IL
(Dnr 111-22/D)Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamhet” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen samt om en fusion är ett sådant förvärv som omfattas av paragrafen.
Fråga huruvida väsentlig anknytning till Sverige föreligger på grund av indirekt ägande i svenska aktiebolag.
A är efter utflyttningen [till utlandet] obegränsat skattskyldig i Sverige på grund av väsentlig anknytning hit. Någon väsentlig anknytning kan inte längre anses föreligga om hans ekonomiska engagemang i näringsverksamhet i Sverige ändras i enlighet med tilläggsfrågan.
Enligt 3 kap. 3 § första stycket 3 inkomstskattelagen (1999:1229), IL, ska den som tidigare varit bosatt i Sverige och som fortfarande har väsentlig anknytning hit, vara obegränsat skattskyldig i Sverige. Vid bedömningen av om väsentlig anknytning föreligger ska enligt kapitlets 7 § bl.a. beaktas om personen är ekonomiskt engagerad här genom att inneha tillgångar som, direkt eller indirekt, ger honom ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet här.
A flyttade ...år 2008 [till utlandet] och han har inte kvar någon bostad i Sverige. Han har beviljats äktenskapsskillnad från sin hustru som tillerkänts ensam vårdnad om deras gemensamma [barn].
Den enda anknytningsfaktor av betydelse som enligt förutsättningarna numera föreligger är A:s indirekta innehav av aktier i svenska aktiebolag. Han innehar 30 procent av aktierna (här och i det följande avses både kapital- och röstandel) i ett [utländskt] holdingbolag, X, vars tillgångar till ca en tredjedel utgörs av aktier i [ett antal] svenska bolag, såväl noterade som onoterade. De tre största innehaven är i B AB med 19 procent, C AB med 22,7 procent och D AB med 10 procent av aktierna. Övriga aktier i det [utländska] bolaget ägs av tre personer varav en äger 60 procent och de två andra 5 procent vardera.
Han äger dessutom via ett helägt [utländskt] bolag, E, 7 procent av aktierna i F AB.
Enligt lämnade förutsättningar är inte vare sig delägare i de direkt eller indirekt ägda bolagen närstående till A.
A vill få besvarat om han har väsentlig anknytning till Sverige genom sitt indirekta ägande i de svenska bolagen och därmed är obegränsat skattskyldig här. Han anser att så inte är fallet. Vid ett jakande svar vill han även ha besked huruvida anknytningen kvarstår om [X] minskar sina aktieinnehav till under 10 procent i de tre bolag där innehavet nu uppgår till minst den procentsatsen.
Skatteverket anser att väsentlig anknytning föreligger men att den upphör om förutsättningarna ändras i enlighet med tilläggsfrågan.
Skatterättsnämnden gör följande bedömning.
Ägarförhållandena i [X] är sådana att A genom sitt 30 procentiga innehav får anses ha ett väsentligt inflytande i detta bolag, oberoende av att en annan aktieägare ensam innehar en majoritet av aktierna i bolaget. Bolaget får i sin tur anses ha ett väsentligt inflytande i flera svenska bolag. Det inflytande som A, tillsammans med övriga delägare i [X] , kan utöva på de svenska bolagens verksamheter får anses ge honom ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet här (jfr RÅ 2006 ref. 67). Han ska därför anses ha väsentlig anknytning till Sverige.
Om, i enlighet med vad A uppger, [X] minskar sitt ägande i de aktuella svenska bolagen så att inget av innehaven uppgår till 10 procent kommer han inte att ha ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet här. Han har därmed inte längre väsentlig anknytning till Sverige.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Diurson, Gäverth, Påhlsson, Werkell
Sekreterare: Tottie
Föredragande: Grotander
Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamhet” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen samt om en fusion är ett sådant förvärv som omfattas av paragrafen.
En styvbror har inte ansetts som närstående.
Ett företag har behandlat ett aktieinnehav som lagertillgång men anser numera att innehavet rätteligen borde ha behandlats som kapitaltillgång. Fråga om det är möjligt att ändra den skatterättsliga karaktären eller om innehavet behåller sin karaktär av lagertillgång.
Efter en tvångsavyttring av näringsfastigheter har vinsten avsatts till ersättningsfond för mark. Fråga om fonden får tas i anspråk för anskaffning av annat än mark och, om så inte är fallet, hur anskaffningsutgiften för mark ska beräknas.
Fråga om italiensk skatt, som tas ut på avsättning till pensionsförsäkring, får avräknas mot svensk skatt, som tas ut först när utbetalning av pensionen görs.
En stiftelse, som är inskränkt skattskyldig, har som ändamål att lämna bidrag som främjar vård, fostran och utbildning av barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Fråga om en bedömning måste göras av en enskild mottagares ekonomiska situation när denne är mellan 22 till 30 år.
Aktier i ett fastighetsförvaltande bolag som innehar lagerfastigheter har ansetts utgöra kapitaltillgångar.
Fråga om avdrag för ränta ska medges löpande årsvis eller först när den betalas, dvs. när lånet förfaller.
Fråga om en person som har en enskild firma under avveckling ska anses ha väsentlig anknytning hit efter flytt utomlands
En omvandling av ett tyskt kommanditbolag till ett tyskt aktiebolag har ansetts innebära en skattepliktig avyttring för delägare bosatt i Sverige. Beskattningen strider inte mot EU-rätten. Omvandlingen medför inte uttagsbeskattning.