Valutahandel för annans räkning
(Dnr 11-23/D)Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst
För att den s.k. utomståenderegeln i 57 kap 5 § inkomstskattelagen ska vara tillämplig krävs att det utomstående ägandet föreligger vid beskattningstidpunkten.
Frågorna 1 och 2
Regeln i 57 kap. 5 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229), IL är inte tillämplig.
Fråga 3 avvisas.
A är en av ca 160 personer som är aktieägare i fåmansföretaget X AB. Han är verksam i betydande omfattning men eftersom utomstående ägare under de fem beskattningsår som föregått år 2009 ägt minst 30 procent av aktierna i bolaget har A:s andelar inte bedömts vara kvalificerade. Från och med den 1 januari 2009 har det utomstående ägandet minskat till under 30 procent.
A vill få prövat hur man ska bedöma situationen dels där det utomstående ägandet bestått under en hel femårsperiod men inte under själva beskattningsåret (fråga 1), dels där det utomstående ägandet fortsättningsvis under beskattningsåren 2009-2013 understiger 30 procent (fråga 2).
Skatteverket anser att den s.k. utomståenderegeln i 57 kap. 5 § första stycket IL inte är tillämplig på aktierna i X AB eftersom den förutsätter att det utomstående ägandet består vid beskattningstidpunkten.
Förhandsbeskedet
Enligt utomståenderegeln ska, om utomstående direkt eller indirekt i betydande omfattning äger del i företaget och, direkt eller indirekt, har rätt till utdelning, en andel anses kvalificerad bara om det finns särskilda skäl. Vid bedömningen ska förhållandena under beskattningsåret och de fem föregående beskattningsåret beaktas.
För att regeln överhuvudtaget ska vara tillämplig krävs alltså att det utomstående ägandet föreligger vid den aktuella beskattningstidpunkten (jfr Regeringsrättens dom den 19 januari 2010 i mål nr 6022-09). Så är inte fallet här. Utomståenderegeln är alltså inte tillämplig i de situationer som anges i frågorna.
Beslutet
A vill även få prövat vad som ska gälla om det utomstående ägandet under år 2009 återigen skulle uppgå till minst 30 procent (fråga 3). Han har emellertid inte uppgett att någon sådan ägarförändring faktiskt har skett under året. Med hänsyn härtill bör något förhandsbesked inte meddelas i den frågan.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Gäverth, Påhlsson, Sjökvist, Werkell
Sekreterare: Roupe
Föredragande: Grotander
Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst
Fråga om vilket beskattningsår en person kan få skattereduktion för hushållsarbeten respektive installation av grön teknik.
Uttag från en brittisk s.k. personal pension policy har ansetts utgöra skattepliktig inkomst av tjänst. Även fråga om beräkning av spärrbeloppet när viss del av uttaget är skattefritt i Storbritannien.
Uppförande av fritidshus har inte bedömts medföra väsentlig anknytning. Om det också sker ett förvärv av en större aktiepost i ett svenskt bolag får personen väsentlig anknytning till Sverige men bedöms inte ha ett hem som stadigvarande står till hans förfogande i Sverige vid en tillämpning av skatteavtalet med Schweiz.
Fråga om gåva av aktier till en stiftelse föranleder utdelningsbeskattning av givaren med tillämpning av verklig innebörd eller skatteflyktslagen.
En anställd har erbjudits att förvärva teckningsoptioner till marknadspris. Optionerna ger rätt att under en femårsperiod etappvis förvärva aktier i bolaget. Fråga om förvärvstidpunkten samt om förmånsbeskattning aktualiseras.
En person har ansetts bedriva byggnadsrörelse. Även frågor om underprisöverlåtelse och skatteflyktslagen.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.
Fråga om resultatfördelningen i ett kommanditbolag kan godtas vid inkomstbeskattningen
Fråga om svensk beskattningsrätt vid utbetalning av direktpension när den skattskyldige har hemvist i Italien. Även fråga om en viss typ av schablonbeskattning omfattas av skatteavtalet mellan Sverige och Italien.