Ettårsregeln
(Dnr 22-22/D)Ettårsregeln har ansetts tillämplig vid arbete utomlands oavsett om vistelsen i utlandet är beordrad av arbetsgivaren eller till största delen är initierad av den anställde själv.
Ett dödsbo har inte ansetts skattskyldigt för vinst vid försäljning av aktier som ägs av annan men som före försäljningen inte formellt omregistreras på den personen.
Vinsten från en försäljning av de aktier som enligt förlikningsavtalet ägs av C ska inte beskattas hos dödsboet efter A.
B [ägde] tillsammans med [A] aktier i [utländska] bolag.
Vid B:s död övergick B:s rättigheter avseende aktierna till A (...).
A avled [år]. I bouppteckningen efter A togs aktierna inte upp på grund av [en] tvist om äganderätten (...).
(...).
I [ett förlikningsavtal] enades parterna om att C före A:s bortgång hade en rättmätig fordran på [en viss procentuell andel] av aktierna i fråga (...).
(...).
I tilläggsbouppteckningen [efter A] upptogs [resterande procentuella andel] av aktierna i vart och ett av de bolag som omfattades av förlikningsavtalet och som innehafts på A:s dödsdag. Beslut om arvsskatt på grundval av tilläggsbouppteckningen meddelades av Skatteverket [år].
Dödsboet är registrerat som ägare av aktierna i [det aktuella utlandet].
Inför en förestående försäljning av de aktier som enligt förlikningsavtalet ägs av C frågar dödsboet om vinsten från försäljningen av aktierna ska beskattas hos dödsboet såvida inte aktierna före försäljningen formellt omregistreras på C.
Skatteverket anser — till skillnad från dödsboet — att försäljningen av aktierna ska beskattas hos dödsboet.
Vid B:s död ifrågasatte C A:s ägande av de nu aktuella aktierna. Förlikningsavtalet mellan C och (...) dödsbodelägare i dödsboet efter A, innebär att tvisten om äganderätten till aktierna nu har lösts.
Av avtalet framgår att C rätteligen ska anses som ägare till [en viss procentuell andel] av aktierna i vart och ett av de aktuella bolagen. Härav följer att dessa aktier inte ingår i kvarlåtenskapen efter A.
Med hänsyn härtill ska vinsten från en försäljning av C:s aktier inte beskattas hos dödsboet efter A, även om dödsboet är registrerat som ägare av aktierna i [utlandet].
Beslutande: André, ordf., Bengtsson, Dahlberg, Gäverth, Jönsson, Lundström, Werkell
Sekreterare: Roupe
Föredragande: Opander
Ettårsregeln har ansetts tillämplig vid arbete utomlands oavsett om vistelsen i utlandet är beordrad av arbetsgivaren eller till största delen är initierad av den anställde själv.
Fråga om ett förfarande som innefattar ett gäldenärsbyte och en fusion ska innebära att fordran anses avyttrad av borgenären. Också fråga om skatteflyktslagen är tillämplig på förfarandet.
Fråga om risken för inkomstomvandling ska beaktas vid bedömningen av samma eller likartad verksamhet
Fråga om gåva av aktier till stiftelser föranleder utdelningsbeskattning av givaren med tillämpning av verklig innebörd eller skatteflyktslagen.
Då den ägargrupp som skulle kunna utgöra utomstående under viss tid ägt mindre än 30 procent av kapitalet i fåmansföretaget har utomståenderegeln inte ansetts tillämplig.
Förvärv, genom förhandsbokning, av en bostad som på sikt är tänkt att användas som permanentbostad har inte ansetts medföra att förvärvarna blir obegränsat skattskyldiga i Sverige innan bosättning
Fråga om allokering av andelar i dotterbolag till fast driftställe
Avyttring av byggnadstomt har inte ansetts utgöra kvalificerad tomtrörelse.
En utländsk stiftelse har ansett kunna vara moderföretag i en koncern vid tillämpning av 40 kap. 6 och 7 §§ IL.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.