Personaloption enligt 11 a kap. IL
(Dnr 65-23/D)Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamheten” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen.
Ett dödsbo har inte ansetts skattskyldigt för vinst vid försäljning av aktier som ägs av annan men som före försäljningen inte formellt omregistreras på den personen.
Vinsten från en försäljning av de aktier som enligt förlikningsavtalet ägs av C ska inte beskattas hos dödsboet efter A.
B [ägde] tillsammans med [A] aktier i [utländska] bolag.
Vid B:s död övergick B:s rättigheter avseende aktierna till A (...).
A avled [år]. I bouppteckningen efter A togs aktierna inte upp på grund av [en] tvist om äganderätten (...).
(...).
I [ett förlikningsavtal] enades parterna om att C före A:s bortgång hade en rättmätig fordran på [en viss procentuell andel] av aktierna i fråga (...).
(...).
I tilläggsbouppteckningen [efter A] upptogs [resterande procentuella andel] av aktierna i vart och ett av de bolag som omfattades av förlikningsavtalet och som innehafts på A:s dödsdag. Beslut om arvsskatt på grundval av tilläggsbouppteckningen meddelades av Skatteverket [år].
Dödsboet är registrerat som ägare av aktierna i [det aktuella utlandet].
Inför en förestående försäljning av de aktier som enligt förlikningsavtalet ägs av C frågar dödsboet om vinsten från försäljningen av aktierna ska beskattas hos dödsboet såvida inte aktierna före försäljningen formellt omregistreras på C.
Skatteverket anser — till skillnad från dödsboet — att försäljningen av aktierna ska beskattas hos dödsboet.
Vid B:s död ifrågasatte C A:s ägande av de nu aktuella aktierna. Förlikningsavtalet mellan C och (...) dödsbodelägare i dödsboet efter A, innebär att tvisten om äganderätten till aktierna nu har lösts.
Av avtalet framgår att C rätteligen ska anses som ägare till [en viss procentuell andel] av aktierna i vart och ett av de aktuella bolagen. Härav följer att dessa aktier inte ingår i kvarlåtenskapen efter A.
Med hänsyn härtill ska vinsten från en försäljning av C:s aktier inte beskattas hos dödsboet efter A, även om dödsboet är registrerat som ägare av aktierna i [utlandet].
Beslutande: André, ordf., Bengtsson, Dahlberg, Gäverth, Jönsson, Lundström, Werkell
Sekreterare: Roupe
Föredragande: Opander
Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamheten” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen.
Fråga om beskattningskonsekvenserna av en serie transaktioner som ska genomföras i syfte att förvärva en fastighet från en bostadsrättsförening.
Kostnader för arbete och material vid installation av en viss typ av lastbalanserare har inte ansetts kunna ingå i underlaget för skattereduktion för installation av laddningspunkt för elfordon.
Fråga om en person som avser att flytta från Sverige och behålla ett flertal styrelseuppdrag i kombination med aktieinnehav – understigande tio procent – i svenska rörelsedrivande bolag ska anses ha väsentlig anknytning hit.
En enskild näringsidkare har erhållit elstöd som omfattar både privat elförbrukning och elförbrukning i näringsverksamheten. Den del av stödet som belöper på el förbrukad i verksamheten ska tas upp som intäkt i näringsverksamheten.
Restauranganställd som köper råvaror m.m. från arbetsgivarens lager och på obetald rast tillagar en maträtt anses erhålla en sådan färdig måltid som omfattas av reglerna om kostförmån.
Uttag från försäkringskapitalet för bistående av förvaltning av försäkringsavtal medför att försäkringen inte kan klassificeras som en pensionsförsäkring.
En person som är utflyttad från Sverige sedan 2017 men har behållit den tidigare permanentbostaden i Sverige där hans hustru varit bosatt till och med 2020 har ansetts ha väsentlig anknytning hit.
En amerikansk trust har inte ansetts motsvara en svensk familjestiftelse. En utbetalning från trusten ska därför inte beskattas som periodiskt understöd.
Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst