Allokering
(Dnr 103-20/D)Fråga om allokering av andelar i dotterbolag till fast driftställe
Tillämpning av beloppspärren vid ägarförändring.
X AB (X) ska till följd av [de utländska bolagen] Z:s och Y:s förvärv av aktierna i X omfattas av beloppsspärren i 40 kap. 12 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL.
Z och Y ägs i sin helhet av var sin fysisk person. Ägarna är inte närstående. Bolagen, [som båda är hemmahörande utomlands], äger tillsammans samtliga andelar i det likaledes [utomlands hemmahörande bolaget] Å. Detta bolag äger samtliga aktier i X. Andelarna i aktuella bolag har samma röstvärde.
Avsikten är att avveckla Å genom en likvidation enligt [utländska] regler. Efter likvidationen kommer X — ett sådant underskottsföretag som avses i 40 kap. 4 § IL — att direktägas med hälften var av Z och Y.
Frågan är om förändringen i ägandet av X som bara innebär att ett ägarled i strukturen faller bort utlöser beloppsspärren i 40 kap. 12 §.
X menar att även om likvidationen kan anses innebära en ägarförändring enligt ordalydelsen i 40 kap. 12 §, tyder förarbetsuttalanden och praxis på att en situation som den aktuella inte ska träffas av beloppsspärren.
Skatteverkets uppfattning är att det är fråga om en sådan ägarförändring som avses i 40 kap. 12 §.
Av lämnade förutsättningar följer att Z och Y uppfyller villkoren för att vara företag enligt 40 kap. 3 §.
Enligt kapitlets 12 § första stycket första meningen gäller att i andra fall än som avses i 10 § första stycket eller 11 § inträder en beloppsspärr vid ägarförändringar som innebär att, under en period av fem beskattningsår för ett underskottsföretag, sådana förvärvare som avses i 11 § dels var och en har förvärvat andelar med minst fem procent av samtliga röster i underskottsföretaget, dels tillsammans har förvärvat andelar med mer än 50 procent av samtliga röster i underskottsföretaget.
I andra stycket 1 sägs att som förvärv som gjorts av en sådan person som avses i första stycket räknas också förvärv som gjorts av ett företag i vilket personen — direkt eller genom förmedling av en annan juridisk person eller av ett svenskt handelsbolag som personen har ett bestämmande inflytande över — innehar andelar med minst fem procent av röstetalet.
I kretsen av förvärvare som anges i 11 § ingår fysiska personer.
Den ägarförändring som aktualiseras till följd av en likvidation av Å är en sådan som avses i 40 kap. 12 §. Någon möjlighet att i ett fall som detta frångå bestämmelsens ordalydelse finns enligt Skatterättsnämndens uppfattning inte (jfr exempelvis RÅ 2008 not. 84).
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Gäverth, Lundström, Påhlsson, Werkell
Sekreterare: Palmstierna
Föredragande: Lilja
Fråga om allokering av andelar i dotterbolag till fast driftställe
Avyttring av byggnadstomt har inte ansetts utgöra kvalificerad tomtrörelse.
En utländsk stiftelse har ansett kunna vara moderföretag i en koncern vid tillämpning av 40 kap. 6 och 7 §§ IL.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.
Ersättning som betalas ut till student för prestation i en tävling ska beskattas i inkomstslaget tjänst.
Ett indirekt aktieinnehav i verksamhetsdrivande svenska aktiebolag har ansetts medföra väsentligt inflytande i näringsverksamhet här – men inte väsentlig anknytning.
Fråga om ett bolag ska anses bedriva byggnadsrörelse.
En förlängning av förvärvsperioden utan att löptid eller lösenpris förändras har inte ansetts innebära att köpoptioner har avyttrats.
Fråga om en verksamhetsutövare inom skolområdet kan bedriva fritidsverksamhet i mer än ringa omfattning och ändå anses utgöra ett allmänt undervisningsverk.
Fråga om ett förfarande som innefattar ett gäldenärsbyte och en fusion ska innebära att fordran anses avyttrad av borgenären. Också fråga om skatteflyktslagen är tillämplig på förfarandet.