Utomståenderegeln, samma eller likartad verksamhet
(Dnr 59-21/D)Fråga om risken för inkomstomvandling ska beaktas vid bedömningen av samma eller likartad verksamhet
Innehav av hyresfastighet har ansetts ge väsentlig anknytning till Sverige.
A ska anses vara obegränsat skattskyldig på grund av väsentlig anknytning till Sverige enligt 3 kap. 3 § första stycket 3 inkomstskattelagen (1999:1229).
A, som kommer från [ett annat land än Sverige], där hans familj fortfarande är bosatt, flyttade år (...) in i en hyresfastighet i [viss svensk stad]. [Några] år senare blev han svensk medborgare.
Fastigheten, som han ägde sedan tidigare, inrymmer ca (...) lägenheter och (...) lokaler. Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts externt medan han själv ägnar ca tio timmar om året åt att ta del av bokföringsrapporter o.d.
A har inte någon ytterligare anknytning till Sverige.
Under vart och ett av de senaste tre åren har han tillbringat endast ett fåtal dagar i Sverige. Nu avser han att flytta [utomlands]. Den lägenhet han bor i ska hyras ut på villkor motsvarande dem som gäller för övriga hyresgäster i fastigheten. [Utomlands] ska han hyra en lägenhet och leva "pensionärsliv". Förutom inkomsten av fastigheten som fortsatt ska förvaltas externt kommer han att få pensionsinkomster.
A vill veta om han efter utflyttningen får väsentlig anknytning till Sverige.
Skatteverket, som anser att A efter utflyttningen får väsentlig anknytning hit, har obestritt uppgett att fastighetens taxeringsvärde uppgår till [i storleksordningen 40] miljoner kr och att omsättningen för taxeringsåret 2012 uppgick till [mellan 3 och 4] miljoner kr.
Enligt 3 kap. 3 § första stycket 3 inkomstskattelagen ska den som tidigare varit bosatt i Sverige och som fortfarande har väsentlig anknytning hit, vara obegränsat skattskyldig i Sverige. För att avgöra om väsentlig anknytning föreligger ska enligt kapitlets 7 § beaktas ett antal anknytningsfaktorer bl.a. om personen bedriver näringsverksamhet här och om han har en fastighet här.
I detta fall utgör innehavet av hyresfastigheten en stark anknytningsfaktor till Sverige. Mot den bakgrunden finner Skatterättsnämnden vid en samlad bedömning att A efter utflyttningen (...) får väsentlig anknytning till Sverige (jfr bl.a. RÅ 1989 ref. 18 och RÅ 2001 not. 114).
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Gäverth, Lundström, Påhlsson, Werkell
Sekreterare och föredragande: Palmstierna
Fråga om risken för inkomstomvandling ska beaktas vid bedömningen av samma eller likartad verksamhet
Då den ägargrupp som skulle kunna utgöra utomstående under viss tid ägt mindre än 30 procent av kapitalet i fåmansföretaget har utomståenderegeln inte ansetts tillämplig.
Förvärv, genom förhandsbokning, av en bostad som på sikt är tänkt att användas som permanentbostad har inte ansetts medföra att förvärvarna blir obegränsat skattskyldiga i Sverige innan bosättning
Fråga om allokering av andelar i dotterbolag till fast driftställe
Avyttring av byggnadstomt har inte ansetts utgöra kvalificerad tomtrörelse.
En utländsk stiftelse har ansett kunna vara moderföretag i en koncern vid tillämpning av 40 kap. 6 och 7 §§ IL.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.
Ersättning som betalas ut till student för prestation i en tävling ska beskattas i inkomstslaget tjänst.
Ett indirekt aktieinnehav i verksamhetsdrivande svenska aktiebolag har ansetts medföra väsentligt inflytande i näringsverksamhet här – men inte väsentlig anknytning.
Fråga om ett bolag ska anses bedriva byggnadsrörelse.