Rättsligt
Om ett företag tillhandahåller en tjänst mot en ersättning som understiger marknadsvärdet utan att detta är affärsmässigt motiverat, kan företaget komma att uttagsbeskattas (22 kap. 3–4 §§). Det innebär att beskattning ska ske som om tjänsten hade tillhandahållits mot en ersättning som motsvarar marknadsvärdet (7 §).
En förutsättning för uttagsbeskattning av tjänster är att värdet av tjänsten är mer än ringa (4 §).
Av 61 kap. 2 § tredje stycket följer att med marknadsvärde avses det pris som näringsidkaren hade fått om tillgången eller tjänsten bjudits ut på marknaden på villkor som med hänsyn till den skattskyldiges affärsmässiga situation framstår som naturliga.
Om det inte går att avgöra något bestämt marknadspris får man nöja sig med en uppskattning av ett intervall inom vilket marknadspriset rimligen bör ligga. Ligger priset inom ett sådant intervall anses det marknadsmässigt och en eventuell uttagsbeskattning ska ske till det lägsta priset i intervallet (se prop. 1998/99:15 s. 293).
Skatterättsnämndens bedömning
Av omständigheterna i ärendet följer att bolaget tillåter föreningen att reservera ca tio procent av de bokningsbara tiderna på banan för sina aktiviteter och att föreningen inte ersätter bolaget för detta genom att betala återhyra. Hyresnivån mellan parterna har inte heller påverkats av detta förhållande.
Gällande frågan om föreningens aktiviteter mot den bakgrunden innebär en dispositionsrätt som bolaget ska uttagsbeskattas för har Skatteverket anfört att bolaget ska uttagsbeskattas med anledning av uteblivna alternativa intäkter vid de tillfällen då föreningen anordnar aktiviteter. Enligt verkets mening innebär dessa arrangemang att bättre betalande greenfeegäster utestängs från spel med inkomstbortfall för bolaget som följd.
Marknadspriset för en enskild golfrunda bör dock enligt Skatterättsnämndens uppfattning endast kunna beräknas till ett intervall som utgörs av den prislista som finns för spel. I förarbeten och praxis finns stöd för att bedömningen av marknadspriset i ett sådant fall ska göras försiktigt och till det lägsta värdet i intervallet (jfr prop. 1998/99:15 s. 293 och HFD 2017 ref. 14). Föreningens arrangemang innebär i det hänseendet inte att golfbanan upplåts till deltagarna till ett pris understigande marknadsvärdet.
Enligt Skatterättsnämndens mening framstår det dock som uteslutet att en annan golfklubb än föreningen skulle tillåtas att få arrangera hela sin sportsliga verksamhet på banan och att därtill i förväg få reservera tider för verksamheten utan att betala någon hyra. Föreningens disposition av banan för arrangemang av tävlings- och träningsspel får därmed anses ha ett ekonomiskt värde i sig. Detta värde ska enligt lämnade förutsättningar anses som mer än ringa. Vidare har några affärsmässiga motiv till att bolaget underlåtit att ta ut hyra av föreningen inte framkommit. Bolaget ska därför uttagsbeskattas för värdet av dispositionsrätten.
I avgörandet har deltagit Christina Eng, ordf., Birgitta Pettersson, Mattias Dahlberg, Richard Hellenius, Marie Jönsson, Merja Lohela och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Marcus Andersson.
I den slutliga handläggningen har även Maria Doeser deltagit.