A och B äger hälften vardera av aktierna i X AB. Delägarna har varit verksamma i betydande omfattning i bolaget och har erhållit marknadsmässig lön för sitt arbete. Aktierna i bolaget är av samma slag och sort.
A planerar nu att flytta till [land] och vill därför överlåta sina aktier i bolaget till B. Enligt en substansvärdering är bolagets värde 1 014 000 kr plus aktiekapitalet 50 000 kr. Substansvärderingen uppges motsvara bolagets marknadsvärde. Samma dag som värderingen gjordes slutade A. Delägarna är överens om att endast den delägare som ska sälja sina aktier ska få utdelning. Bolagets fria egna kapital, 474 000 kr, medger inte att båda delägarna tar ut samma belopp i utdelning och den kvarvarande delägaren vill inte heller ta utdelning. Bolaget kommer, efter bolagsstämmans beslut, att lämna utdelning med 432 000 kr på de aktier som A äger. Utdelningen motsvarar hans gränsbelopp. Bolaget kommer inte att lämna utdelning på de aktier som B äger. Differentieringen av utdelningen beror inte på skillnader i delägarnas arbetsinsatser.
A avser därefter att sälja sina aktier i bolaget till B för 25 000 kr. Den resterande delen av hälften av bolagets marknadsvärde kommer A att ta ut i form av lön.
Ett alternativ till detta förfarande skulle kunna vara indragning av aktier. Eftersom bolagets aktiekapital är 50 000 kr är detta möjligt endast om aktiekapitalet först ökas, vilket enligt ansökan är förenat med betydande kostnader.