Av 3 kap. 3 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229) framgår att den som har
väsentlig anknytning till Sverige och som tidigare har varit bosatt här är obegränsat skattskyldig.
För att avgöra om en person som tidigare har varit bosatt i Sverige har väsentlig anknytning hit ska beaktas om han är svensk medborgare, hur länge han var bosatt här, om han inte varaktigt är bosatt på en viss utländsk ort, om han vistas utomlands för studier eller av hälsoskäl, om han har en bostad här som är inrättad för åretruntbruk, om han har sin familj här, om han bedriver näringsverksamhet här, om han är ekonomiskt engagerad här genom att inneha tillgångar som, direkt eller indirekt, ger honom ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet här, om han har en fastighet här och liknande förhållanden (3 kap. 7 § första stycket).
Bestämmelserna om väsentlig anknytning syftar till att förhindra skenbosättning i utlandet av
personer som tidigare varit bosatta och verksamma i Sverige och vid prövningen ska det göras en samlad bedömning i det enskilda fallet där alla omständigheter av betydelse beaktas (prop. 1984/85:175 s. 10 ff.).
Beträffandeanknytningspunkten ”inte varaktigt är bosatt på en viss utländsk ort” finns inte någon tidsmässig gräns definierad vare sig i lagtexten, förarbetena eller praxis. Det finns uttalanden i äldre förarbeten där slutsatsen dras att de krav som i äldre praxis uppställts på utlandsvistelsens varaktighet var beroende av vad som orsakat den (jfr SOU 1962:59 s. 64 ff. och Katia Cejie, Den utsträckta hemvistprincipen, s. 97).
I RÅ 2002 not. 134, ett överklagat förhandsbesked, ansågs en svensk medborgare som
tillsammans med sin familj skulle flytta från Sverige till England för att tjänstgöra där under tre år ha väsentlig anknytning hit. Skatterättsnämnden lade vid sin bedömning vikt vid att avsikten med vistelsen i England var att vinna erfarenhet för den fortsatta karriären inom ett svenskt företag och att familjen skulle återvända till Sverige efter vistelsen i England. Högsta
förvaltningsdomstolen gjorde samma bedömning.