A vill veta om överlåtelsen är en skattefri gåva för honom eller om han ska betala inkomstskatt som om han mottagit ersättning för arbete i bolaget.
A anser att det rör sig om en skattefri gåva och anför följande.
Han och B har ett djupt vänskapsförhållande sedan barndomen (…). De har alltså känt varandra under ca 30 års tid, dvs. långt före de började arbeta tillsammans. De umgicks närmast dagligen under skoltiden fram till att de tog studenten. Han flyttade till (…) för att studera medan B bodde kvar i (…). Under terminerna pratade de i stort sett dagligen samt umgicks personligen under annan tid. De har gjort ett flertal utlandsresor tillsammans, både med och utan andra vänner, samt firat [många högtider] ihop.
Det är i egenskap av mycket god vän B vill ge honom en del av sitt bolag. Gåvan syftar inte till att belöna honom för hans arbete i bolaget eller att knyta honom till bolaget för framtiden. Gåvan ges utan några särskilda villkor. Han har under sin anställning uppburit marknadsmässig lön och kommer även att göra det fortsättningsvis. Gåvans värde är också så pass högt att det rimligen inte kan anses utgöra ersättning för hans arbete i bolaget.
Skatteverket anser att överlåtelsen av aktier till A får anses vara skattepliktig inkomst av tjänst för honom och anför följande.
Det är inte fråga om någon gåva inom släkten. Överlåtelsen kan inte heller jämställas med ett generationsskifte, eftersom överlåtaren inte ger bort samtliga sina aktier i bolaget. Det är svårt att bedöma betydelsen och tillförlitligheten av uppgifter om djupt vänskapsförhållande eller liknande. Enbart påstående om vänskap kan därför inte isolerat utgöra grund att göra bedömningen att överlåtelsen ska anses vara en skattefri gåva.
Att gåvan utgörs av aktier i arbetsgivarens bolag tyder på att det inte är någon normal vänskapsgåva. I stället förstärker gåvans karaktär i form av aktier att det finns en koppling till arbetet i bolaget. Att det inte finns några förfogandeinskränkningar i samband med överlåtelsen bör inte föranleda någon annan bedömning. Tvärtom kan det förhållandet att A får aktierna direkt vara ytterligare ett incitament för honom att i framtiden arbeta ännu hårdare. Om bolaget blir lönsammare torde hans förmögenhet öka. Man skulle därför även kunna se aktierna som en form av ersättning för framtida arbetsinsatser för arbetsgivarens räkning. Det är inte orimligt att syftet med överlåtelsen av aktierna till viss del kan vara att försäkra sig om att A ska fortsätta att arbeta i bolaget.
När det gäller gåvans värde kan nämnas att det i näringslivet förekommer olika typer av optionsprogram – t.ex. personaloptioner – som beskattas i samband med att den anställde utnyttjar sin rätt att förvärva aktier. Dessa optionsprogram kan i vissa fall innebära höga skattepliktiga förmåner, som kanske inte alltid står i direkt relation till den arbetsinsats som har gjorts i företaget. Gåvor i form av aktier – med hänvisning till vänskapsband – tenderar dessutom att bli ett alternativ till vanligt beskattade bonus- och optionsprogram.