Ska ansökan prövas?
A har uppgett att frågan om hans skattskyldighet i Sverige är av vikt för honom eftersom han med anledning av ett generationsskifte kan komma att få aktier i bolag i utlandet som kan ge betydande utdelningsinkomster. Beroende av bedömningen av hans skattskyldighet finns ett antal val gällande utdelningen och ägandet av aktierna. Det föreligger därmed sådana förutsättningar som krävs för att ett förhandsbesked ska meddelas, jfr 5 § lagen (1998:189) om förhandsbesked i skattefrågor.
Väsentlig anknytning?
Frågan i ärendet är om A efter det att han avyttrade sin tidigare permanentbostad i Sverige har fortsatt väsentlig anknytning hit.
A anger att han efter avslutade studier inte har för avsikt att återvända till Sverige. Han ska istället arbeta inom sin fars affärsverksamhet i utlandet. Vidare är anledningen till att han endast hyr och inte äger en bostad i London de synnerligen höga priserna för att köpa en bostad där.
Enligt Skatterättsnämnden saknas, utifrån vad som angetts i ärendet, anledning att utgå från annat än att A: vistelse utomlands inte är av tillfällig art. Mot den bakgrunden och vid beaktande av övriga anknytningsfaktorer kan A, efter det att han avyttrat och frånträtt sin tidigare permanentbostad, inte anses ha väsentlig anknytning till Sverige. Han är därmed inte obegränsat skattskyldig här.
I avgörandet har deltagit Christina Eng, ordf., Birgitta Pettersson, Mattias Dahlberg, Richard Hellenius, Johan Rubenson, Olof Sundin och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Krister Rentrop.