Personaloption enligt 11 a kap. IL
(Dnr 111-22/D)Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamhet” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen samt om en fusion är ett sådant förvärv som omfattas av paragrafen.
Agentarvode som betalas av en professionell ishockeyspelare har ansetts vara en utgift för att förvärva och bibehålla inkomster. Att utgiften typiskt sett kan omfatta en kostnad för att förhandla fram ett spelarkontrakt såväl som hantering av villkor i ett befintligt spelarkontrakt hindrar inte att den är avdragsgill som kostnad. Till den del arvodet avser levnadskostnader och liknande utgifter ska avdrag inte medges.
Arvodet till agenten ska dras av som kostnad till den del det inte avser A:s levnadskostnader och liknande utgifter.
A är professionell ishockeyspelare. Han spelar i dagsläget för [en klubb i SHL]. För att spela ishockey på den aktuella nivån och kunna konkurrera om attraktiva klubbkontrakt har A liksom i princip samtliga andra spelare hjälp av en agent.
I den certifierade spelaragentens roll ingår bland annat att
A:s agent avser att vara honom särskilt behjälplig med matchanalyser, feedback och coachning, vägledning och stöd kring mental hälsa, möten med arbetsgivare och chef, marknadsanalyser och marknadsföring samt vara kommunikatör/bollplank mellan A och arbetsgivaren m.m.
Utöver det som nämnts skannar agenten av och utför marknadsanalyser och strategiskt arbete och planering. Därutöver ser agenten till att A får bästa medicinska expertis i samband med skador.
Det återgivna är enligt ansökan bara några exempel på arbetsuppgifter som den certifierade spelaragenten utför. En stor del av spelaragentens arbete utgörs av sådana uppgifter som en arbetsgivare i ett annat sammanhang och bransch skulle tillhandahålla inom ramen för tjänsten, t.ex. erbjudande av pensionsplan, hälsokontroller, utvecklingssamtal m.m.
Agenten för inte någon tidrapportering gentemot spelaren. A:s agent står till förfogande när helst dennes löpande hjälp behövs. Nedlagd tid eller kostnad per arbetsuppgift kan normalt inte specificeras.
A betalar (…) procent av sin lön och sina personliga bonusar till sin agent. Ansökan avser den delen av agentarvodet. Därutöver betalar A viss andel av framförhandlade sponsorintäkter till agenten.
A vill veta om han får avdrag för arvodet till agenten som kostnad oaktat att det till viss del kan avse hantering av villkor i befintligt spelarkontrakt och villkor i nytt spelarkontrakt med ny klubb.
A anser att avdrag ska medges för agentarvodet.
Att anlita en agent som tillvaratar spelarens intressen är i princip alltid en förutsättning för att kunna spela ishockey på professionell nivå. Möjligheten för en professionell ishockeyspelare att få uppdrag som spelare på elitnivå är i princip obefintlig om denne inte representeras av en agent. Agenten har också en långsiktig relation och strategisk plan med spelaren. I en vanlig tillsvidareanställning kompetensutvecklar arbetsgivaren en anställd medarbetare på lång sikt. Med kortare kontrakt som i hans fall får han inte jämförbar kompetensutveckling och feedback av arbetsgivaren utan det blir agentens roll. Om kostnaden inte var en nödvändig utgift för att han ska kunna förvärva och bibehålla sin inkomst som professionell ishockeyspelare skulle han inte belasta sig själv med den.
Skatteverket anser inte att avdrag ska medges.
Enbart den omständigheten att sökanden väljer att belasta sig med en utgift för en agent medför inte att hela kostnaden för agenten är en nödvändig kostnad för inkomsternas förvärvande eller bibehållande. Utgifter som en anställd eller uppdragstagare har för att anlita en person för att få hjälp med att diskutera arbetsrelaterade frågor med en arbetsgivare eller uppdragsgivare, få råd eller få stöd och vägledning kring mental hälsa får t.ex. anses vara privata levnadskostnader. Utgifter för tecknande av nya kontrakt och omförhandling av befintliga kontrakt är inte heller avdragsgilla kostnader.
För att avdrag ska kunna medges måste en bedömning göras av de olika arbetsuppgifterna agenten utför och hur stor del av utgiften som beräknas vara hänförlig till respektive arbetsuppgift. Eftersom det inte finns någon fördelning av utgifterna på de olika tjänsterna som kan komma att utföras bör inget avdrag medges.
Enligt huvudregeln om vad som ska dras av i inkomstslaget tjänst i 12 kap. 1 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229) ska utgifter för att förvärva och bibehålla inkomster dras av som kostnad.
Att den skattskyldiges levnadskostnader och liknande utgifter inte får dras av framgår av 9 kap. 2 §.
Enligt Skatterättsnämndens mening är en utgift avdragsgill som kostnad i inkomstslaget tjänst om det finns ett tillräckligt samband mellan utgiften och inkomsten och det inte finns någon särskild bestämmelse i inkomstskattelagen som medför att avdrag ändå inte ska medges (jfr t.ex. HFD 2011 ref. 54).
A:s agent får enligt avtal såvitt nu är aktuellt ett arvode om (…) procent av lön och personliga bonusar. Arvodet får anses ha ett sådant samband med A inkomst att utgiften är att betrakta som en utgift för att förvärva och bibehålla inkomster. Att utgiften typiskt sett kan omfatta en kostnad för att förhandla fram ett spelarkontrakt såväl som hantering av villkor i ett befintligt spelarkontrakt hindrar inte att den är avdragsgill som kostnad.
Trots det kan avdrag inte utan vidare medges för hela utgiften. Av ansökan framgår nämligen att agenten kan komma att utföra arbetsuppgifter för vilka utgifterna får anses höra till A:s levnadskostnader och liknande utgifter. Till den del agentens arvode omfattar utgifter för sådant arbete kan avdrag inte medges.
I avgörandet har deltagit Christina Eng, Birgitta Pettersson, Anders Bengtsson, Robert Påhlsson, Johan Rubenson, Olof Sundin och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Per-Arvid Gustafsson.
Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamhet” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen samt om en fusion är ett sådant förvärv som omfattas av paragrafen.
En styvbror har inte ansetts som närstående.
Ett företag har behandlat ett aktieinnehav som lagertillgång men anser numera att innehavet rätteligen borde ha behandlats som kapitaltillgång. Fråga om det är möjligt att ändra den skatterättsliga karaktären eller om innehavet behåller sin karaktär av lagertillgång.
Efter en tvångsavyttring av näringsfastigheter har vinsten avsatts till ersättningsfond för mark. Fråga om fonden får tas i anspråk för anskaffning av annat än mark och, om så inte är fallet, hur anskaffningsutgiften för mark ska beräknas.
Fråga om italiensk skatt, som tas ut på avsättning till pensionsförsäkring, får avräknas mot svensk skatt, som tas ut först när utbetalning av pensionen görs.
En stiftelse, som är inskränkt skattskyldig, har som ändamål att lämna bidrag som främjar vård, fostran och utbildning av barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Fråga om en bedömning måste göras av en enskild mottagares ekonomiska situation när denne är mellan 22 till 30 år.
Aktier i ett fastighetsförvaltande bolag som innehar lagerfastigheter har ansetts utgöra kapitaltillgångar.
Fråga om avdrag för ränta ska medges löpande årsvis eller först när den betalas, dvs. när lånet förfaller.
Fråga om en person som har en enskild firma under avveckling ska anses ha väsentlig anknytning hit efter flytt utomlands
En omvandling av ett tyskt kommanditbolag till ett tyskt aktiebolag har ansetts innebära en skattepliktig avyttring för delägare bosatt i Sverige. Beskattningen strider inte mot EU-rätten. Omvandlingen medför inte uttagsbeskattning.