Personaloption enligt 11 a kap. IL
(Dnr 65-23/D)Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamheten” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen.
Överlåtelser av aktier till anställda varav en är barn till givaren har ansetts utgöra gåvor.
Aktiegåvorna medför inte någon inkomstbeskattning av A och B.
C äger samtliga aktier i X AB som bedriver verksamhet inom [ett visst område]. Bolaget grundades år (...). De (...) första åren drev C själv dess verksamhet.
Under perioden 2001—2006 anställde bolaget A och ytterligare [några] "handplockade" personer (...). C:s [barn], B, anställdes år 2005. B ansvarar för bolagets ekonomi och administration.
A och B har haft och har månadslöner i nivå med medellönerna för jämnåriga inom motsvarande yrkeskategorier.
C har de senaste åren intagit en alltmer passiv roll i bolaget och avser nu att gå i pension. Han önskar att bolaget ska drivas vidare med samma inriktning och i samma anda som nu. Därför planerar han att genom lika stora gåvor till de anställda överlåta aktierna i bolaget.
C har ytterligare (...) barn. De kommer inte att värdemässigt kompenseras för aktiegåvan till B då det är C:s önskan att bolaget ska leva vidare och inte släktskapet som ligger bakom gåvan till B.
Innan gåvorna lämnas kommer C att ta utdelning från bolaget med belopp motsvarande årets gränsbelopp (130 250 kr för år 2011). Vid gåvotillfället beräknas aktierna i bolaget ha ett totalt värde om i storleksordningen fyra miljoner kr.
Huvudfrågan är om gåvorna av aktierna till A och B utlöser någon inkomstbeskattning av dem.
Skatteverket anser att någon inkomstbeskattning inte ska ske.
Skatterättsnämnden gör följande bedömning.
Enligt 8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229) är ett förvärv genom bl.a. gåva skattefritt. Av praxis följer emellertid att inkomstbeskattning i inkomstslaget tjänst kan ske när förvärvet kan antas ha sitt ursprung i en arbetsprestation som förvärvaren utför.
Med hänsyn till lämnade uppgifter finner Skatterättsnämnden att överlåtelserna av aktierna i X AB till A och B i allt väsentligt får ha sin grund i ett generationsskifte. Överlåtelserna är därför av benefik karaktär. Någon inkomstbeskattning ska följaktligen inte ske.
Övriga frågor förfaller.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Bengtsson, Gäverth, Påhlsson, Sjökvist, Werkell
Sekreterare: Roupe
Föredragande: Palmstierna
Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamheten” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen.
Fråga om beskattningskonsekvenserna av en serie transaktioner som ska genomföras i syfte att förvärva en fastighet från en bostadsrättsförening.
Kostnader för arbete och material vid installation av en viss typ av lastbalanserare har inte ansetts kunna ingå i underlaget för skattereduktion för installation av laddningspunkt för elfordon.
Fråga om en person som avser att flytta från Sverige och behålla ett flertal styrelseuppdrag i kombination med aktieinnehav – understigande tio procent – i svenska rörelsedrivande bolag ska anses ha väsentlig anknytning hit.
En enskild näringsidkare har erhållit elstöd som omfattar både privat elförbrukning och elförbrukning i näringsverksamheten. Den del av stödet som belöper på el förbrukad i verksamheten ska tas upp som intäkt i näringsverksamheten.
Restauranganställd som köper råvaror m.m. från arbetsgivarens lager och på obetald rast tillagar en maträtt anses erhålla en sådan färdig måltid som omfattas av reglerna om kostförmån.
Uttag från försäkringskapitalet för bistående av förvaltning av försäkringsavtal medför att försäkringen inte kan klassificeras som en pensionsförsäkring.
En person som är utflyttad från Sverige sedan 2017 men har behållit den tidigare permanentbostaden i Sverige där hans hustru varit bosatt till och med 2020 har ansetts ha väsentlig anknytning hit.
En amerikansk trust har inte ansetts motsvara en svensk familjestiftelse. En utbetalning från trusten ska därför inte beskattas som periodiskt understöd.
Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst