Allframtidsupplåtelse, ersättningsfond
(Dnr 114-24/D)Fråga om ersättning som utgått på grund av nekat avverkningstillstånd med avdragsrätt kan sättas av till ersättningsfond. Ansökan av allmänna ombudet.
Fråga om en sådan ägarförändring som avses i 40 kap. 10 § IL inträder när fysiska personer som äger merparten av aktierna i ett bolag som i sin tur äger samtliga aktier i ett underskottsföretag överlåter aktierna till ett nytt av de fysiska personerna ägt företag.
Begränsningarna i rätten till underskottsavdrag enligt 40 kap. 10 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL, inträder för det fall Nyab förvärvar de aktier i X AB som ägs av familjen A.
Y AB är ett sådant underskottsföretag som avses i 40 kap. 4 § IL. Aktierna i bolaget ägs i sin helhet av X AB. Detta bolag ägs i sin tur av familjen A (76,2 procent av aktiekapitalet och 89,3 procent av rösterna), Z KB (cirka 23 procent av aktiekapitalet) och fem privatpersoner (med tillsammans cirka 0,8 procent av aktiekapitalet).
Familjen A avser att lösa ut Z KB och övriga delägare ur X AB. Det skall ske genom ett antal transaktioner. Det led som aktualiseras i ärendet gäller en överlåtelse av familjen A:s aktier i X AB till Nyab, ett lagerbolag som familjen A avser att köpa dessförinnan. Frågan är om Nyabs förvärv av aktierna – som enligt lämnade förutsättningar skall ske genom ett aktiebyte – innebär en sådan ägarförändring som medför att rätten för Y AB att dra av underskott begränsas enligt 40 kap. 10 § IL.
Y AB hävdar att bestämmelsen inte skall tillämpas eftersom familjen A kommer att ha det bestämmande inflytandet över underskottsföretaget såväl före som efter överlåtelsen av aktierna. Som stöd för sin uppfattning hänvisar bolaget till att Regeringsrätten vid en prövning av 49 a kap. 12 § andra stycket IL funnit att en intern aktieöverlåtelse där en fysisk person överlåter samtliga aktier i ett skalbolag till ett annat bolag, likaledes ägt av honom, inte medför att ett väsentligt inflytande över skalbolaget övergår på någon annan (RÅ 2003 ref. 68).
Nämnden gör följande bedömning.
Bestämmelser om att begränsningar i avdragsrätten för tidigare års underskott inträder för underskottsföretag vid vissa ägarförändringar finns i 40 kap. 10–14 §§ IL. Enligt 10 § skall ett underskottsföretag ha omfattats av en sådan ägarförändring som medför att avdragsbegränsningar inträder om ett företag får det bestämmande inflytandet över underskottsföretaget. Bestämmelserna i 11 och 12 §§ samma kapitel avser den situationen att fysiska personer – och vissa andra juridiska personer än företag – får det bestämmande inflytandet över underskottsföretaget. Av dessa bestämmelser framgår uttryckligen att de inte gäller om 10 § är tillämplig (jfr prop. 1993/94:50 s. 262 och 325).
Härav följer att bedömningen av om ett företag får det bestämmande inflytandet över ett underskottsföretag skall göras oberoende av om någon förändring samtidigt har skett av företagsgruppens slutliga ägare eller ej.
Genom förvärv av familjen A:s aktier i X AB kommer Nyab att få det bestämmande inflytandet över Y AB. Det innebär en sådan ägarförändring som enligt 40 kap. 10 § IL medför att begränsningar inträder i Y AB:s rätt till avdrag för underskott.
Beslutande: André, ordf., Wingren, Nylund, Silfverberg, Sjökvist, Ståhl, Werkell
Sekreterare: Gilbe
Föredragande: Kjell
Fråga om ersättning som utgått på grund av nekat avverkningstillstånd med avdragsrätt kan sättas av till ersättningsfond. Ansökan av allmänna ombudet.
Fråga om tillskjutandet av en fordran från en kommun till dess helägda dotterbolag samt vidare från dotterbolaget till dess dotterbolag utgör skattepliktiga driftbidrag.
Fråga om hur indirekt ägande ska beräknas vid bedömningen av om ett företag är ett fåmansföretag. Även fråga om tillämpning av utomståenderegeln och skatteflyktslagen.
Optioner utfärdade i USA utgör inte värdepapper i den mening som avses i värdepappersregeln
En person med ett aktieinnehav i ett svenskt bolag på över 10 procent som ger rätt till mindre än 5 procent av vinstutdelningen har ansetts ha ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet i Sverige. Vid en samlad bedömning har personen dock inte ansetts ha väsentlig anknytning hit.
Uttrycket kontant ersättning i 45 kap. 5 § IL har ansetts omfatta övertagande av lån. Också fråga om hur stor del av gjorda värdeminskningsavdrag m.m. som ska återföras vid avyttring av en ideell andel av en fastighet.
Fråga om en överlåtelse av aktier är att betrakta som en underprisöverlåtelse samt om sidovederlag i form av arbetsinsatser ska beaktas vid en prövning av 23 kap. 11 § första stycket IL. Även fråga om tillämpning av skatteflyktslagen
Fråga om en överlåtelse av aktier är att betrakta som en underprisöverlåtelse samt om sidovederlag i form av arbetsinsatser ska beaktas vid en prövning av 23 kap. 11 § första stycket IL. Även fråga om tillämpning av skatteflyktslagen.
En person har vid en samlad bedömning inte ansetts få väsentlig anknytning till Sverige.
Fråga om ränteavdrag ska nekas på grund av att skuldförhållandet mellan bolagen anses ha uppkommit uteslutande eller så gott som uteslutande för att intressegemenskapen ska få en väsentlig skatteförmån.