Fråga 1 a
C har enligt förutsättningarna i ärendet varit verksam i betydande omfattning i X AB under den tid då det bedrevs verksamhet i bolaget. För det fall C är att anse som närstående till A är den senares aktier i A AB kvalificerade andelar till följd av detta.
Av förutsättningarna följer att C under viss tid varit A:s fosterförälder. I lagtexten i 2 kap. 22 § anges uttryckligen att ett fosterbarn räknas som avkomling. Det anges dock inget om att fosterförälder räknas som förälder. Av praxis får enligt Skatterättsnämnden anses följa att regleringen av det aktuella närstående-begreppet är uttömmande och att fosterförälder därmed inte kan jämställas med förälder (jfr RÅ 1990 ref. 22 och RÅ 1992 ref. 56). Mot den bakgrunden kan C inte anses som närstående till A och den senares aktier i A AB är inte kvalificerade av den anledningen.
Fråga 1 b
Enligt förutsättningarna i ärendet har varken A eller någon honom närstående varit verksam i betydande omfattning i A AB. För det fall A kan anses ha varit verksam i betydande omfattning i X AB är hans aktier i A AB kvalificerade andelar enligt 57 kap. 4 § första stycket 2.
A har varit verksam i X AB genom det uppdrag han utfört i bolaget för det (…) fåmansföretagets filial där han är anställd som VD. Bestämmelserna i 57 kap. 4 § är visserligen främst inriktade på delägare som utför arbete i ett direkt eller indirekt ägt företag. Något krav på anställning i det företag där arbetet utförs ställs emellertid inte upp. Lagrummets ordalydelse utesluter inte heller att en delägares arbete i ett företag, vars omfattning ska bedömas, utförs av delägaren i egenskap av anställd i ett annat företag. Denna slutsats har fastslagits i praxis (jfr HFD 2013 ref. 11 I och HFD 2018 ref. 31). Att det saknas ägarintresse i det bolag där delägaren är anställd har enligt Skatterättsnämnden ingen betydelse för bedömningen.
Av den beskrivning som ges i ärendet beträffande det arbete som A utfört enligt samarbetsavtalet följer enligt Skatterättsnämndens uppfattning att det måste varit fråga om betydelsefulla insatser för X AB:s verksamhet. Genom uppdraget får A med sina kunskaper och erfarenhet av branschen anses ha tillfört bolaget särskild och nödvändig kompetens på ett sätt som innebär att han haft en stor betydelse för vinstgenereringen. Den omständigheten att arbetsinsatsen enligt avtalet varit begränsad och inte motsvarat ett heltidsarbete föranleder med beaktande av omständigheterna ingen annan bedömning (jfr prop. 1989/90:110 del 1 s. 703 och HFD 2013 ref. 11 I).
Fråga 2
Även för denna fråga gäller som förutsättning att varken B eller någon honom närstående varit verksam i betydande omfattning i B AB.
I likhet med A gäller också för B att han varit verksam i X AB genom uppdrag av ett annat fåmansföretag. Det arbete som han utfört enligt uppdraget har varit en heltidstjänst som pågått under knappt ett halvt år och har syftat till att effektivisera produktionen i X AB. Enligt Skatterättsnämndens uppfattning skulle arbetet om det hade fullföljts ha varit av sådan art att det hade haft en central betydelse för verksamheten i X AB. B får därmed enligt nämndens mening anses ha haft stor betydelse för vinstgenereringen i bolaget. Den omständigheten att det aktuella uppdraget aldrig slutfördes på grund av att verksamheten i bolaget upphörde föranleder ingen annan bedömning.
Fråga 3
Frågan om utomståenderegeln är tillämplig för B:s del har som utgångspunkt att A:s indirekt ägda aktier i X AB inte hade varit kvalificerade om de hade ägts direkt av honom. Av svaret på fråga 1 b ovan följer att så inte är fallet.
Mot den bakgrunden och då det inte heller i övrigt finns någon annan som kan anses som utomstående i X AB är utomståenderegeln inte tillämplig för B.
I avgörandet har deltagit Christina Eng, ordf., Birgitta Pettersson, Mattias Dahlberg, Marie Jönsson, Robert Påhlsson, Olof Sundin och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Krister Rentrop (avvikande mening).
I den slutliga handläggningen har även Maria Doeser deltagit (avvikande mening).
AVVIKANDE MENING
Krister Rentrop och Maria Doeser är av avvikande mening vad avser svaren på frågorna 2 och 3 och anför följande.
Av praxis följer att en delägare i ett företag med central befattning i företaget kan, beroende på omständigheterna, undgå att anses verksam i betydande omfattning, se RÅ 2002 ref. 21. En slutsats som man enligt vår mening måste kunna dra av detta avgörande är att bedömningen av om en delägare är verksam i betydande omfattning måste göras utifrån vad denne faktiskt har gjort i verksamheten och om detta får anses ha haft stor betydelse för vinstgenereringen.
För B:s del gäller att han utfört ett arbete som inte hann implementeras i X AB:s verksamhet innan verksamheten upphörde. Det är detta faktiska utförda arbete som ska bedömas och prövas om det kan anses ha haft stor betydelse för vinstgenereringen. Enligt vår mening innebär detta att B inte kan anses ha varit verksam i betydande omfattning i X AB och att hans aktier i B AB då inte är kvalificerade andelar enligt 57 kap. 4 §.
Med detta svar på fråga 2 förfaller fråga 3.