I 19 kap. IL finns bestämmelser om byggnader. Utgifter för att anskaffa en byggnad ska dras av genom årliga värdeminskningsavdrag med en viss procentsats av byggnadens anskaffningsvärde (4 och 5 §§). Procentsatsen ska bestämmas med hänsyn till byggnadens ekonomiska livslängd.
I en byggnad som är avsedd för annat ändamål än bostadsändamål ska inte utgifter för byggnadsinventarier räknas in (10 §). För byggnadsinventarier gäller i stället att de skrivs av enligt bestämmelserna i 18 kap. om räkenskapsenlig avskrivning av inventarier.
Som byggnadsinventarier räknas sådana delar och tillbehör i en byggnad som är avsedda att direkt tjäna den näringsverksamhet som bedrivs i byggnaden. Hit räknas inte sådana anordningar som är nödvändiga för byggnadens allmänna användning (19 kap. 19 §).
Av förarbetena framgår att om anordningen är väsentligen oberoende av vilken särskild näringsverksamhet som bedrivs i byggnaden men behövs för att byggnaden ska kunna användas som uppehållsplats för människor så ska anordningen i stället hänföras till byggnaden (prop. 1969:100 s. 119).
Ledningar för vatten, avlopp, el, gas eller liknande hänförs i sin helhet till byggnadsinventarier om anskaffningsvärdet huvudsakligen kan anses avse näringsverksamheten (19 kap. 20 § andra stycket).
I vissa fall kan även självständiga byggnader hänföras till byggnadsinventarier. En konstruktion för vilken ett byggnadsvärde fastställts vid fastighetstaxeringen hänförs enligt 19 kap. 21 § till byggnadsinventarier, om konstruktionen helt eller delvis utgör en maskin eller ett redskap. Dit har i praxis hänförts en anordning för torkning av virke (RÅ 1975 Aa 729).
Begreppet byggnad har inte definierats vare sig i IL eller i Jordabalken. I plan- och bygglagen (2010:900) definieras byggnad som en varaktig konstruktion som består av tak eller av tak och väggar och som är varaktigt placerad på mark eller helt eller delvis under mark eller är varaktigt placerad på en viss plats i vatten samt är avsedd att vara konstruerad så att människor kan uppehålla sig i den (1 kap. 4 §).
Frågan om gränsdragningen mellan byggnad och inventarier vad gäller värdeminskningsavdrag har i praxis bedömts i bland annat i RÅ 1977 ref. 135 där takskjutportar, i en byggnad där det bedrevs bilförsäljning och bilverkstad, ansågs vara så speciellt anpassade till verksamheten att de utgjorde byggnadsinventarier. I RÅ 83 1:1 ansågs bland annat installationer av förstärkt belysning och ventilationsanläggning vara byggnadsinventarier eftersom de huvudsakligen var anskaffade för en kontorsverksamhet. Även installationer för belysning i hotellrörelse har ansetts vara byggnadsinventarier (RÅ 84 1:98).