Personaloption enligt 11 a kap. IL
(Dnr 65-23/D)Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamheten” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen.
Ett byggnadsrörelsedrivande företags förvärv av andelar i fastighetsförvaltande kommanditbolag har i visst fall ansetts uppenbarligen helt sakna samband med rörelsen.
Kapitalvinst på andelarna i kommanditbolagen ska inte tas upp.
Sökandebolaget har bedrivit byggnadsrörelse genom att i början av 1970-talet på mark som det köpt låtit bygga fem småhus i [en ort], vilka senare sålts, samt under åren 1974-1988 och 1999-2004 gjort samma sak avseende 16 småhus i [en annan ort].
Mellan åren 1980 och 2000 har bolaget (direkt och indirekt genom fastighetsförvaltande kommanditbolag) förvärvat sju bebyggda hyresfastigheter i [den förstnämnda orten] med ett i dagsläget sammanlagt marknadsvärde om ca 300 mkr.
På hyresfastigheterna har sökandebolaget med anlitande av externa byggnadsfirmor låtit utföra sedvanligt underhåll samt mindre ombyggnader på två av dem. Dessa byggnadsfirmor har inte varit involverade i byggnationen av småhusen.
Bolaget frågar om det kan avyttra andelarna i de fastighetsförvaltande kommanditbolagen utan kapitalvinstbeskattning. Parterna är ense om att så kan ske.
Skatterättsnämnden, som utgår från att skalbolagsbeskattning ej aktualiseras, gör följande bedömning.
Bolagets kapitalvinst på näringsbetingade andelar är skattefri enligt 25 a kap. 5 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229), IL, jämfört med 3 och3 a §§ i samma kapitel. Detta förutsätter att andelarna inte är lagerandelar.
Eftersom bolaget enligt givna förutsättningar bedrev byggnadsrörelse vid tiden för förvärvet av andelarna i kommanditbolagen är — såvitt nu är i fråga — enligt villkoret i 27 kap. 5 § 2 IL andelarna kapitaltillgångar endast om förvärvet uppenbarligen helt saknade samband med byggnadsrörelsen.
Bolagets byggnadsrörelse har inriktats på uppförande av småhus medan fastighetsförvaltningen avsett hyresfastigheter. Med hänsyn härtill och till vad som i övrigt upplysts om bolagets verksamhet får förvärvet av andelarna anses uppenbarligen helt sakna samband med byggnadsrörelsen (jfr prop. 1980/81:68 s. 150-157, särsk. s. 155, och även RÅ 1984 Aa 46). Bolagets kapitalvinst på omfrågade andelar är därför skattefri.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Gäverth, Jönsson, Sjökvist, Werkell
Sekreterare, tillika föredragande: Roupe
Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamheten” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen.
Fråga om beskattningskonsekvenserna av en serie transaktioner som ska genomföras i syfte att förvärva en fastighet från en bostadsrättsförening.
Kostnader för arbete och material vid installation av en viss typ av lastbalanserare har inte ansetts kunna ingå i underlaget för skattereduktion för installation av laddningspunkt för elfordon.
Fråga om en person som avser att flytta från Sverige och behålla ett flertal styrelseuppdrag i kombination med aktieinnehav – understigande tio procent – i svenska rörelsedrivande bolag ska anses ha väsentlig anknytning hit.
En enskild näringsidkare har erhållit elstöd som omfattar både privat elförbrukning och elförbrukning i näringsverksamheten. Den del av stödet som belöper på el förbrukad i verksamheten ska tas upp som intäkt i näringsverksamheten.
Restauranganställd som köper råvaror m.m. från arbetsgivarens lager och på obetald rast tillagar en maträtt anses erhålla en sådan färdig måltid som omfattas av reglerna om kostförmån.
Uttag från försäkringskapitalet för bistående av förvaltning av försäkringsavtal medför att försäkringen inte kan klassificeras som en pensionsförsäkring.
En person som är utflyttad från Sverige sedan 2017 men har behållit den tidigare permanentbostaden i Sverige där hans hustru varit bosatt till och med 2020 har ansetts ha väsentlig anknytning hit.
En amerikansk trust har inte ansetts motsvara en svensk familjestiftelse. En utbetalning från trusten ska därför inte beskattas som periodiskt understöd.
Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst