Frågorna 1 och 2
I praxis har vid prövningen av om en överlåtelse av fastighet i inkomstskattehänseende ska behandlas som en gåva avgörande vikt fästs vid ersättningens storlek i förhållande till den överlåtna fastighetens taxeringsvärde. Har ersättningen understigit taxeringsvärdet har överlåtelsen ansetts vara en gåva (jfr RÅ 2001 ref. 2).
Det avsedda priset för andelarna i fastigheterna understiger enligt alternativ 1 fastigheternas totala taxeringsvärde och enligt alternativ 2 det totala taxeringsvärdet exklusive markvärdet för den fastighet som upplåtits med tomträtt. Av praxis följer att även markvärdet kan beaktas vid den jämförelse som ska göras mellan pris och taxeringsvärde (RÅ83 1:34, se även 2 kap. 6 § tredje stycket inkomstskattelagen [1999:1229], IL). Sett utifrån de tilltänkta ersättningarna för andelarna i fastigheterna finns inte något hinder mot att behandla överlåtelserna enligt båda alternativen som gåvor.
När som i detta fall fastigheter överlåts till aktiebolag där överlåtarna är delägare krävs enligt praxis för att gåvor ska anses föreligga att övriga delägares andelar i bolaget är av viss storlek (jfr RÅ 1993 ref. 43 med RÅ 2001 ref. 2 där i det senare fallet givaren ägde 60 procent av aktierna och närstående till givaren resterande 40 procent).
Överlåtarna, d.v.s. sökandena tillsammans med sina respektive syskon, kommer att indirekt äga 60 procent av aktierna i Mottagarbolaget. Med hänsyn härtill får det berikande av mödrarna som blir en följd av överlåtelserna anses vara så betydande att villkoret för att gåvor ska anses föreligga är uppfyllt. Att det är fråga om överlåtelser från barn till föräldrar föranleder enligt Skatterättsnämndens uppfattning ingen annan bedömning.
Mot den angivna bakgrunden är överlåtelserna av fastighetsandelarna att betrakta som gåvor som inte medför någon inkomstbeskattning av sökandena även om ersättningen för respektive fastighetsandel överstiger omkostnadsbeloppet för den.
Fråga 3
Frågan gäller om sökandenas aktier i Moderbolaget är kvalificerade andelar. Både det bolaget och Mottagarbolaget är fåmansföretag. Enligt givna förutsättningar har någon verksamhet inte bedrivits i något av bolagen och varken sökandena eller någon dem närstående kommer att vara verksamma i bolagen i betydande omfattning. Det betyder att sökandenas andelar i Moderbolaget inte kan bli kvalificerade på den grunden att de eller någon närstående varit verksamma i Moder- eller Mottagarbolaget (57 kap. 4 § första stycket 1 och 2 IL).
I 57 kap. 4 § första stycket 1, i den återstående del som är av intresse här, anges att en andel i ett fåmansföretag ska anses som en kvalificerad andel om andelsägaren eller någon närstående under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren varit verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet.
Av praxis framgår att den aktuella bestämmelsen i 57 kap. 4 § IL i huvudsak tar sikte på sådana fall där hela eller delar av verksamheten i ett fåmansföretag överförs till ett annat sådant företag och där verksamheten i det senare företaget ligger inom ramen för den tidigare bedrivna verksamheten eller på fall där likartat samband föreligger mellan företagen (RÅ 2010 ref. 11).
Den jämförelse som ska göras avser verksamheten i Moderbolaget ställd mot verksamheten i Y där närstående till sökandena är verksamma.
Verksamheten i Moderbolaget ska bestå av att inneha andelarna i Mottagarbolaget samt av att förvalta eventuellt överskott i form av utdelning från det bolaget. Mottagarbolagets verksamhet ska bestå av att äga fastigheterna. Först om vinstmedel från fastighetsförvaltningen förs från Mottagarbolaget till Moderbolaget, enligt lämnade förutsättningar i form av utdelning, kan en del av den verksamheten i Mottagarbolaget sägas fortsätta i Moderbolaget.
Enligt vad som uppgetts överförs inte någon verksamhet mellan Moderbolaget och Y som kan medföra att de ska anses bedriva samma eller likartad verksamhet. Därtill kommer att Y:s förvaltning av fastigheterna ska ske på marknadsmässiga villkor.
Sammanfattningsvis kan ett sådant samband som avses i bestämmelsen inte anses föreligga mellan Moderbolaget och Y.
Fråga 4
Skatteflyktslagen kan inte anses tillämplig på förfarandet.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Gäverth, Påhlsson, Sjökvist, Werkell
Sekreterare: Roupe
Föredragande: Palmstierna