Fråga 1
Huvudfrågan är om samma eller likartad verksamhet enligt 57 kap. 4 § första stycket 1 föreligger när ett fåmansföretag som är delägare i ett fåmanshandelsbolag mottar en resultatandel från handelsbolaget (jfr HFD 2011 ref. 75).
C och A har varit verksamma i betydande omfattning i såväl fåmanshandelsbolagen (Y HB och Z KB) som i sina egna fåmansföretag (C AB och A AB). Aktiebolagen har varit andelsdelägare i handelsbolagen och mottagit resultatandelar från dessa. Att kapital som motsvarar resultatandelarna tillförs andelsägarna framgår av bolagsavtalen.
Av lagtexten följer att en jämförelse av det slag som ska göras här inte är begränsad till att avse endast fåmansföretag. En sådan jämförelse kan också omfatta fåmanshandelsbolag.
Med hänsyn härtill och sett till syftet med lagstiftningen bör enligt Skatterättsnämndens mening i ett fall som detta vart och ett av fåmansföretagen anses bedriva samma eller likartad verksamhet som fåmanshandelsbolagen. Resultatandelens storlek föranleder ingen annan bedömning.
En konsekvens av det synsättet är att även A AB och C AB får anses bedriva samma eller likartad verksamhet. A:s aktier i sistnämnda bolag är därmed kvalificerade andelar.
Eftersom B är närstående till A är också hans aktier i C AB kvalificerade andelar.
Med det svaret på fråga 1 förfaller fråga 2.
Fråga 6
Denna fråga gäller om karenstiden för de kvalificerade andelarna i C AB kan bli förlängd med anledning av A:s nya anställning i X HB och ägande i X AB.
En första del i frågan blir att ta ställning till vilka bolag som ska jämföras. Av svaret på fråga 1 framgår att C AB och A AB anses bedriva samma eller likartad verksamhet. Enligt Skatterättsnämndens mening är det därför tillräckligt om A AB bedriver samma eller likartad verksamhet som X HB, det fåmanshandelsbolag där A är verksam sedan den 1 januari 2015 och indirekt äger andelar.
Till skillnad mot förhållandena i fråga 1 har här varken kapital eller andra tillgångar förts över mellan bolagen. Av praxis framgår emellertid att en överföring av en verksamhet kan föreligga även om några materiella tillgångar inte har förts mellan de företag som ska jämföras (jfr RÅ 2010 ref. 11 III).
Det var i det fallet tillräckligt att kunskaper och affärskontakter från den konsultverksamhet som tidigare bedrivits i ett bolag skulle utnyttjas i den likartade verksamhet som skulle bedrivas i ett nybildat bolag för att den kapitalförvaltning som fanns kvar i det gamla bolaget skulle omfattas av de särskilda fåmansföretagsreglerna.
Enligt A:s och B:s uppfattning är advokatuppdraget typiskt sett av utpräglad personlig karaktär. Det innebär att klienter inte är kopplade till någon advokatbyrå samt att uppdragen oftast är av kortvarig och tillfällig karaktär och baseras på personligt förtroende.
Denna uppfattning har också Skatteverket som därutöver påpekar att A såväl före som efter den 31 december 2014 varit verksam på samma geografiska marknad, med samma typ av specialiserade arbetsuppgifter och att han sannolikt vänder sig mot samma potentiella krets av kunder.
Det anförda ger enligt Skatterättsnämndens uppfattning stöd för att X HB får anses bedriva samma eller likartad verksamhet som A AB. Eftersom C AB och A AB enligt svaret på fråga 1 bedriver samma eller likartad verksamhet följer av det sagda att också C AB bedriver samma eller likartad verksamhet som X HB.
Utgångspunkten för att bedöma om A:s aktier i C AB fortsätter att vara kvalificerade andelar är, med de förutsättningar som nu lämnats, A:s verksamhet i X HB. Som närstående till A ska B:s aktier i C AB bedömas på samma sätt.
Frågan ska besvaras i enlighet med det anförda.
Med det svaret på fråga 6 förfaller fråga 7.
Frågorna 1 och 6 avvisas i den mån de inte har besvarats.
I avgörandet har deltagit Peder André, ordf., Birgitta Pettersson, Christina Eng, Richard Hellenius, Marie Jönsson, Merja Lohela och Robert Påhlsson.
Ärendet har föredragits av Krister Rentrop.
I den slutliga handläggningen har även Per-Arvid Gustafsson deltagit.