Valutahandel för annans räkning
(Dnr 11-23/D)Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst
Tid och sätt för umgänge med underåriga barn i Sverige samt annan vistelsetid här har inte medfört väsentlig anknytning.
Fråga 1
A ska inte anses obegränsat skattskyldig i Sverige på grund av väsentlig anknytning.
A flyttade under 2015 ut från Sverige och bosatte sig [i utlandet]. I samband med utflyttningen avvecklade han de flesta anknytningsfaktorerna till Sverige. Han har bl.a. likviderat ett helägt fåmansföretag där han var verksam som (…) och istället etablerat ett (…) bolag med motsvarande verksamhet.
Den enda anknytningsfaktor som A har kvar till Sverige är, utöver medborgarskapet, två minderåriga barn som han och hans f.d. hustru har gemensam vårdnad om. Barnen, födda 1999 och 2004, bor kvar hos modern i den tidigare gemensamma bostaden i Sverige. Bostaden, en hyresrätt, tillskiftades henne vid bodelningen i samband med äktenskapskillnaden.
A avser att utöva umgänge med barnen både i Sverige och [i utlandet]. I Sverige kommer umgänget att från den 1 januari 2016 ske under veckohelger, en gång per månad, från fredag till söndag. Eftersom A efter 2015 inte disponerar någon bostad i Sverige kommer han vid umgängestillfällena att korttidshyra boenden, alternativt bo på hotell eller i mindre omfattning låna boenden av vänner eller släktingar.
Den totala tiden för vistelse i Sverige kommer för A:s del inte överstiga 75 dagar, alternativt 60 dagar per år, då även inbegripet tid för att träffa annan släkt och vänner samt svenska kunder.
A vill veta om han efter den 1 januari 2016, till följd av umgänget med barnen och vistelsen i Sverige i övrigt, kommer att ha en sådan väsentlig anknytning hit att han betraktas som obegränsat skattskyldig för det fall den totala vistelsetiden inte överstiger 75 dagar (fråga 1), alternativt inte överstiger 60 dagar (fråga 2).
Parterna är ense om att A inte kan anses få väsentlig anknytning till Sverige vid vistelser här på sätt som anges i ansökan.
Enligt 3 kap. 3 § första stycket 3 inkomstskattelagen (1999:1229) är den som har väsentlig anknytning till Sverige och som tidigare har varit bosatt här obegränsat skattskyldig.
För att avgöra om en person har väsentlig anknytning hit ska enligt 3 kap. 7 § första stycket vissa anknytningsfaktorer beaktas, bl.a. om en person är svensk medborgare och om han har sin familj här.
A och barnens mor har gemensam vårdnad om barnen. Den omständigheten i förening med att A avser att besöka Sverige för att umgås med barnen i den utsträckningen och på det sätt som angetts i ärendet kan inte anses ge en sådan anknytning hit att A ska anses ha väsentlig anknytning till Sverige (jfr RÅ 2003 ref. 52).
Inte heller de tillkommande omständigheterna, att A är svensk medborgare och att han kommer att vistas i Sverige även för andra ändamål än umgänge med sina barn, så att vistelsen kommer att uppgå till totalt högst 75 dagar per år, innebär att han vid en samlad bedömning av samtliga anknytningsfaktorer anses få väsentlig anknytning till Sverige.
Med ett sådant svar på fråga 1 förfaller fråga 2.
I avgörandet har deltagit Peder André, ordf., Birgitta Pettersson, Richard Hellenius, Marie Jönsson, Peter Kristiansson, Merja Lohela och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Krister Rentrop.
I den slutliga handläggningen har även Marcus Andersson deltagit.
Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst
Fråga om vilket beskattningsår en person kan få skattereduktion för hushållsarbeten respektive installation av grön teknik.
Uttag från en brittisk s.k. personal pension policy har ansetts utgöra skattepliktig inkomst av tjänst. Även fråga om beräkning av spärrbeloppet när viss del av uttaget är skattefritt i Storbritannien.
Uppförande av fritidshus har inte bedömts medföra väsentlig anknytning. Om det också sker ett förvärv av en större aktiepost i ett svenskt bolag får personen väsentlig anknytning till Sverige men bedöms inte ha ett hem som stadigvarande står till hans förfogande i Sverige vid en tillämpning av skatteavtalet med Schweiz.
Fråga om gåva av aktier till en stiftelse föranleder utdelningsbeskattning av givaren med tillämpning av verklig innebörd eller skatteflyktslagen.
En anställd har erbjudits att förvärva teckningsoptioner till marknadspris. Optionerna ger rätt att under en femårsperiod etappvis förvärva aktier i bolaget. Fråga om förvärvstidpunkten samt om förmånsbeskattning aktualiseras.
En person har ansetts bedriva byggnadsrörelse. Även frågor om underprisöverlåtelse och skatteflyktslagen.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.
Fråga om resultatfördelningen i ett kommanditbolag kan godtas vid inkomstbeskattningen
Fråga om svensk beskattningsrätt vid utbetalning av direktpension när den skattskyldige har hemvist i Italien. Även fråga om en viss typ av schablonbeskattning omfattas av skatteavtalet mellan Sverige och Italien.