Allokering
(Dnr 103-20/D)Fråga om allokering av andelar i dotterbolag till fast driftställe
En person avser, efter flytt utomlands, att vistas i Sverige drygt två månader per år för att umgås med sina minderåriga barn. Han har inte ansetts få väsentlig anknytning till Sverige
A får inte väsentlig anknytning till Sverige efter flytten till [ett annat EU-land].
A är svensk medborgare. Han har varit bosatt i Sverige under nästan hela sitt liv. Han är frånskild och hade för avsikt att flytta till [ett annat EU-land] under 2020 för att tillträda en tjänst där.
A och hans före detta maka har gemensamma minderåriga barn som är bosatta hos modern i Sverige. De har gemensam vårdnad om barnen. A avser att träffa sina barn i samband med lov och långhelger samt under de 4–6 veckor per år som han i övrigt avser att vistas i Sverige. Han kommer som mest att besöka Sverige drygt två månader per år efter utflytten.
A äger indirekt mindre aktieposter i tre svenska onoterade aktiebolag. Innehaven överstiger inte (…) procent i något av bolagen. Han har inte väsentligt inflytande i något av bolagen, varken i kraft av sitt aktieägande, via avtal eller på annat sätt.
A äger inte och har inte heller tillgång till någon bostad i Sverige. När han i framtiden tillfälligt vistas här kommer han att hyra hotellrum eller en tillfällig bostad.
A vill veta om han till följd av umgänget med barnen i Sverige kommer att ha väsentlig anknytning hit efter flytten till [det andra EU-landet].
Parternas samstämmiga uppfattning är att så inte blir fallet.
Enligt 3 kap. 3 § första stycket 3 inkomstskattelagen (1999:1229) är den som har väsentlig anknytning till Sverige och som tidigare har varit bosatt här obegränsat skattskyldig.
För att avgöra om en person har väsentlig anknytning hit ska enligt 3 kap. 7 § första stycket vissa anknytningsfaktorer beaktas, bl.a. om personen är svensk medborgare, om personen har sin familj här och om personen är ekonomiskt engagerad här genom att inneha tillgångar som, direkt eller indirekt, ger personen ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet här.
A och barnens mor har gemensam vårdnad om barnen. Den omständigheten i förening med att A avser att besöka Sverige för att umgås med barnen i den omfattningen och på det sätt som angetts i ärendet kan inte ge en sådan anknytning hit att A ska anses ha väsentlig anknytning till Sverige (jfr RÅ 2003 ref. 52). Att A är svensk medborgare och att han har mindre indirekta aktieinnehav i svenska aktiebolag förändrar inte den bedömningen.
I avgörandet har deltagit Christina Eng, Birgitta Pettersson, Anders Bengtsson, Richard Hellenius, Robert Påhlsson, Olof Sundin och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Per-Arvid Gustafsson.
Fråga om allokering av andelar i dotterbolag till fast driftställe
Avyttring av byggnadstomt har inte ansetts utgöra kvalificerad tomtrörelse.
En utländsk stiftelse har ansett kunna vara moderföretag i en koncern vid tillämpning av 40 kap. 6 och 7 §§ IL.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.
Ersättning som betalas ut till student för prestation i en tävling ska beskattas i inkomstslaget tjänst.
Ett indirekt aktieinnehav i verksamhetsdrivande svenska aktiebolag har ansetts medföra väsentligt inflytande i näringsverksamhet här – men inte väsentlig anknytning.
Fråga om ett bolag ska anses bedriva byggnadsrörelse.
En förlängning av förvärvsperioden utan att löptid eller lösenpris förändras har inte ansetts innebära att köpoptioner har avyttrats.
Fråga om en verksamhetsutövare inom skolområdet kan bedriva fritidsverksamhet i mer än ringa omfattning och ändå anses utgöra ett allmänt undervisningsverk.
Fråga om ett förfarande som innefattar ett gäldenärsbyte och en fusion ska innebära att fordran anses avyttrad av borgenären. Också fråga om skatteflyktslagen är tillämplig på förfarandet.