A vill, såsom frågorna slutligen formulerats, veta om Z AB i tillräcklig omfattning kan anses utgöra en sådan utomstående ägare som avses i 57 kap. 5 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL, innebärande att Y AB kan anses ha varit utomståendeägt sedan 2016 (fråga 1). Om svaret är jakande innebär det för A:s del att aktierna i X AB inte längre anses som kvalificerade per ingången av år 2022 och därefter (fråga 2).
A anser att utomståenderegeln är tillämplig och att hans aktier i X AB per ingången av 2022 inte ska anses som kvalificerade andelar. Vid prövning av utomståenderegeln blir frågan i detta fall om de fysiska personer som indirekt äger andelar i Å AB hade ansetts inneha kvalificerade andelar om de hade ägt aktierna direkt i Y AB. Eftersom de fysiska personer som äger Investerarbolagen inte är eller varit verksamma i Y AB blir prövningen om dessa personer, som förutsätts vara verksamma i betydande omfattning i sina respektive bolag, är verksamma i betydande omfattning i bolag som bedriver samma eller likartad verksamhet som Y AB. Något kapital har emellertid inte förts mellan dessa bolag i form av utdelning eller kapitaltillskott. Inte heller uppdragsavtalet, som utgår från en marknadsmässig ersättning för tjänster, kan anses innebära att verksamhet förts mellan aktuella bolag. Det har heller inte i övrigt skett någon delning mellan Y AB och Å AB genom fission, verksamhetsöverlåtelse eller på annat sätt.
Beträffande ägarförändringen i Y AB som skedde i slutet av december 2021 var den så begränsad att tillräckligt utomstående ägande bör ha förelegat ändå. Det finns inget oeftergivligt krav på att utomstående ska ha ägt aktier under den period som anges i lagrummet. Att förändringen skedde i slutet av denna period och att ägarandelen av kapitalet för den aktuella gruppen understeg 30 procent under endast en begränsad tid bör vara till hans fördel.
Vidare ska vid prövningen av särskilda skäl beaktas att det inte finns olika aktieslag i Y AB och att det inte heller finns några bestämmelser i aktieägaravtalet som reglerar hur stor ersättning som verksamma delägare i Y AB har rätt till.
Skatteverket anser att Y AB inte kan anses ägt av utomstående med hänsyn till att ägarandelen av kapitalet i Y AB för den grupp som A menar är utomstående har understigit 30 procent under den period som är relevant att bedöma.
Vidare får Y AB och Å AB anses bedriva samma eller likartad verksamhet bl.a. eftersom Y AB:s operativa managementfunktioner och nödvändiga stödjande funktioner genom uppdragsavtalet överförts till Å AB. Å AB:s övertagande av centrala och värdeskapande ledningsfunktioner i detta fall har motsvarande betydelse som exempelvis en verksamhetsöverlåtelse har vid bedömningen av samma eller likartad verksamhet. Den vinstgenerering som sker i Y AB har på detta sätt delats upp mellan Y AB och Å AB vilket får till följd att bolagen måste anses bedriva samma eller likartad verksamhet.
Även om aktieägaravtalet för Y AB inte visar att särskilda skäl inte föreligger måste vid prövningen ägandet i varje led i hela ägarstrukturen genomlysas och bedömas för att avgöra om det uppkommer en tillräcklig motverkan i form av ett utomstående ägande om 30 procent.