Omständigheterna i ärendet
X AB ingår i en koncern med Y registrerat i [utlandet] som yttersta moderbolag. Koncernen, som är verksam inom (...), genomförde huvudsakligen under åren 2007—2008 ett uppköp av aktierna i (...) Z AB. Dessa aktier ägs nu av X AB.
Uppköpet gick till på följande sätt. Det av Y för ändamålet år 2007 i [utlandet] bildade Å inledde under hösten det året förhandlingar med de (...) dåvarande huvudägarna av Z AB beträffande ett förvärv av deras aktier i bolaget som då var börsnoterat. Huvudägarna, som direkt eller indirekt ägde [ca 40 procent] av aktierna i bolaget, var emellertid till en början inte intresserade av att avyttra sina aktier till Å. Istället började Å att förvärva aktier i Z AB över börsen (...)vilket ledde till att Å i [början av] 2008 förvärvat, direkt och indirekt, drygt 95 procent av aktierna i Z AB för ett pris om (...) kr per aktie eller sammanlagt för ca (...) kr. Det indirekta aktieinnehavet i Z AB, som uppgick till [ca 10] procent, ägdes via Ä AB, ett bolag som Å (...) hade förvärvat från en av huvudägarna i Z AB. Resterande del av aktierna förvärvades senare under 2008 och 2009, bl.a. genom tvångsinlösen. Å nådde [därmed] drygt 99 procent i direkt och indirekt ägande.
Den [dag månad första halvåret] 2008 omstrukturerades ägandet genom att Ä AB förvärvade Å:s direktägda aktier i Z AB, motsvarande ca 90 procent. Kort därefter namnändrades Ä AB till nuvarande X AB. Avsikten med det förvärvet var att låta ett holdingbolag med lokal förankring stå som långsiktig ägare till Z AB och som ansvarig för den strategiska och internationella utvecklingen av [företagsgruppen]. X AB har nu ca 15 personer anställda för sådana ledningsfunktioner.
Aktierna förvärvades för samma pris, (...) kr per aktie, som Å erlagt vid uppköpet av dem eller sammanlagt drygt (...) kr. Förvärvet finansierades genom eget kapital om ca [n] kr och ett externt banklån på ca [3 x n] kr. X AB (dvs. dåvarande Ä AB) träffade vidare avtal med Y avseende ett lån på [ca 2 x n] kr och två låneavtal med Å avseende sammanlagt nästan [3 x n] kr.
Räntan på lånet från Y, som löper på 10 år och med en räntesats om STIBOR med tillägg på 0,25 procentenheter, är föremål för beskattning i [utlandet] understigande 10 procent. Den låneskulden har numera minskat till ca [n] kr.
Låneavtalen med Å betecknas som Preferred Equity Certificates (PEC-instrument). De löper på 51 respektive 52 år med en räntesats om 9 procent. PEC-instrumenten är enligt villkoren efterställda andra skulder och är knutna till aktierna, vilket bl.a. betyder att lånen inte kan överlåtas separat. Den utgående räntan behandlas som utdelning för mottagaren i [utlandet] och blir därmed inte föremål för någon beskattning där.
[I början av] 2010 delades Å upp i två nya [utländska] företag, nämligen Ö och A. Det sistnämnda företaget har tagit över Å:s aktieinnehav i X AB och låneavtalen enligt PEC-instrumenten.
Aktuella regler
Ränteutgifter är avdragsgilla enligt den allmänna regeln för inkomstslaget näringsverksamhet i 16 kap. 1 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL. Rätten till avdrag begränsas emellertid i vissa fall genom reglerna i 24 kap. 10 a—10 e §§ (gäller för ränteutgifter som belöper sig på tiden efter den 31 december 2008).
Bestämmelsen i 10 b § första stycket innebär att ränteutgifter till ett företag i intressegemenskap med låntagande företag inte får dras av till den del skulden avser förvärv av en delägarrätt från ett företag i samma gemenskap.
Även om ränteutgifterna gäller sådana skulder som avses i 10 b § ska de dras av om inkomsten som motsvarar ränteutgiften beskattas med minst 10 procent (10 d § första stycket 1) eller om såväl förvärvet som den skuld som ligger till grund för ränteutgifterna är huvudsakligen affärsmässigt motiverade (10 d § första stycket 2), den s.k. ventilen.
Frågor och parternas inställning
X AB vill veta om rätt till avdrag föreligger med tillämpning av 24 kap. 10 d § första stycket 2 IL för ränta som betalas på skulden till Y (fråga 1) och till innehavaren av PEC-instrumenten (fråga 2). X AB vill vidare veta om de aktuella begränsningsreglerna för ränteavdrag strider mot EU-rätten (fråga 3) eller diskrimineringsförbuden i skatteavtalen mellan Sverige och [land A] (fråga 4) respektive Sverige och [land B] (fråga 5).
Enligt X AB var det bl.a. företagsekonomiska och förhandlingstekniska skäl som gjorde det nödvändigt att genomföra förvärvet av aktierna i Z AB i flera steg. Från ett affärsmässigt perspektiv var det också motiverat att låta Z AB bära en del av kostnaden för uppköpet av bolaget.
Skatteverket anser att undantaget i 24 kap. 10 d § första stycket 2 IL inte är tillämpligt och att en tillämpning av de aktuella reglerna inte strider mot vare sig EU-rätten eller de omfrågade skatteavtalen. Verket ifrågasätter särskilt att Å och X AB satts in som mellanled för ägandet av Z AB. Enligt verkets uppfattning kan det också sättas i fråga om PEC-instrumenten verkligen utgör lån men villkoren för dem medför att skulderna i vart fall inte kan anses huvudsakligen affärsmässigt motiverade.