Rättsligt
Av 20 kap. 1–2 §§ aktiebolagslagen (2005:551) framgår att aktiekapitalet får minskas bl.a. för återbetalning till aktieägarna och att minskningen kan genomföras med indragning av aktier.
Beslutanderätten ligger primärt hos bolagsstämman (3 §) och utöver visst majoritetskrav (5 §) föreskrivs också ett krav på att ett förslag om minskningen, med visst innehåll, ska upprättas (6–10 §§). Utöver minskningsändamålet ska i förslaget bl.a. anges vilka aktier som ska dras in (7 §) och i förekommande fall uppgift om att inlösta aktier ska betalas med annan egendom än pengar (10 §).
Med kapitalvinst i inkomstslaget näringsverksamhet avses vinst vid avyttring av kapitaltillgångar (25 kap. 3 § IL). Av förarbetsuttalanden (bl.a. prop. 1990/91:54 s. 312) och av praxis (RÅ 2000 not. 38 och RÅ 1997 ref. 43) framgår att inlösen av aktier skattemässigt utgör en avyttring av de aktier som löses in. I 57 kap. 2 § finns en särskild reglering om hur vinst vid minskning av aktiekapital med indragning av aktier ska behandlas. Bestämmelsen, som gäller utdelning och kapitalvinst på kvalificerade andelar hos fysiska personer, är inte tillämplig i aktuellt fall.
Av 24 kap. 13 och 14 §§ följer att en aktie som ägs av ett svenskt aktiebolag är en näringsbetingad andel om den är en kapitaltillgång och inte är marknadsnoterad. Att en kapitalvinst på grund av avyttring av en näringsbetingad andel inte ska tas upp till beskattning framgår av 25 a kap. 5 §.
I 23 kap. finns bestämmelser om underprisöverlåtelser som bl.a. innebär, för det fall de villkor som ställs upp i 14–29 §§ är uppfyllda, att någon uttagsbeskattning enligt bestämmelserna i 22 kap. inte blir aktuell. Om tillgången överlåts av ett företag gäller vidare att överlåtelsen inte ska medföra att någon som direkt eller indirekt äger en andel i företaget ska ta upp skillnaden mellan marknadsvärdet och ersättningen som utdelning (23 kap. 11 §).
Enligt 23 kap. 2 § andra stycket gäller bestämmelserna i kapitlet inte om en kapitalvinst vid en avyttring är skattefri enligt bestämmelserna i 25 a kap. Bestämmelserna om underlåten utdelningsbeskattning i 11 § tillämpas dock när en näringsbetingad andel överlåts utan ersättning eller mot ersättning som understiger marknadsvärdet utan att detta är affärsmässigt motiverat. En förutsättning för det är dock att det förvärvande företaget inte, direkt eller indirekt, äger andel i det överlåtande företaget.
Skatterättsnämndens bedömning
Inledningsvis konstaterar Skatterättsnämnden att inlösen av aktier visserligen utgör en sådan avyttring som aktualiserar kapitalvinstbeskattning. Enligt förutsättningarna i ärendet är emellertid de aktier som ska bli föremål för inlösen, dvs. X AB:s aktier i Y AB, näringsbetingade andelar och någon beskattning till följd av inlösen av aktierna blir därmed inte aktuell för X AB eller dess ägare B.
Den ställda frågan har istället sin grund i en oro över att Y AB:s överföring av aktier i Z AB till X AB kan anses utgöra ett uttag som ytterst skulle kunna medföra utdelningsbeskattning. Denna transaktion skulle enligt sökandena kunna uppfattas som en sådan underprisöverlåtelse där skyddet mot utdelningsbeskattning enligt 23 kap. 11 § inte föreligger eftersom det förvärvande bolaget (X AB) kan sägas äga del i det överlåtande företaget (Y AB).
Utgångspunkten för bedömningen i ärendet är att syskonen vill dela upp Y AB och den verksamhet som bolaget bedriver mellan sig. Av praxis följer att en förutsättning för att t.ex. en uppdelning av en verksamhet ska kunna ske med stöd av bestämmelserna i 23 kap. är att överlåtelser verkligen sker till underpris (jfr RÅ 2008 ref. 52 I–II och RÅ 2009 ref. 85). En förmögenhetsöverföring i annat fall innebär ett sådant förfogande över det överförda värdet att det ska behandlas som en utdelning till aktieägarna i det överlåtande bolaget (jfr RÅ 2004 ref. 1).
Av praxis följer vidare att om ett bolag i en uppdelningssituation vid en överlåtelse till ett annat bolag erhåller full kompensation för den överlåtna tillgången är det inte fråga om en förmögenhetsöverföring som en aktieägare i det överlåtande bolaget kan anses förfoga över såsom utdelning (jfr HFD 2016 ref. 35).
Enligt Skatterättsnämndens mening måste man vid bedömningen av Y AB:s överföring av aktierna i dotterbolaget Z AB till X AB beakta att denna har sin grund i en inlösen av aktier. Vidare bör beaktas att X AB såsom aktieägare i Y AB kan sägas ha en fordran på bolaget. Mot bakgrund av att fordran motsvarar värdet på de överförda aktierna blir det närmast fråga om ett slags värdemässigt jämförbart byte. Det kan då inte anses vara fråga om någon förmögenhetsöverföring mellan bolagen. Någon utdelningsbeskattning kan därför enligt Skatterättsnämndens mening inte bli aktuell för någon av de sökande.
I avgörandet har deltagit Christina Eng, ordf., Birgitta Pettersson, Richard Hellenius, Marie Jönsson, Peter Kristiansson, Olof Sundin och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Krister Rentrop.
I den slutliga handläggningen har även Maria Doeser deltagit.