Valutahandel för annans räkning
(Dnr 11-23/D)Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst
Vid donation av kontanta medel till etablerad välgörenhetsorganisation har aktieägare i överförande bolag utdelningsbeskattats för den del av det överförda beloppet som svarar mot hans ägarandel i bolaget.
A ska som utdelning ta upp ett belopp motsvarande den del av överföringen som belöper på hans ägarandel i X AB (X).
Tillsammans med fyra andra medlemmar av familjen A äger A aktierna i fåmansföretaget X. Varje delägare har lika stor andel. Som ett led i att verksamheten i bolaget ska bedrivas så etiskt korrekt som möjligt avser bolaget att i enlighet med 17 kap. 5 § aktiebolagslagen (2005:551) donera (överföra) en viss del (10 procent) av sin vinst till organisationer som tillgodoser välgörande ändamål [...].
Frågan i ärendet är om en sådan överföring, som ska ske i form av kontanta medel, medför utdelningsbeskattning av A eller på annat sätt innebär beskattningskonsekvenser för honom som aktieägare i X.
Skatteverket anser att överföringen föranleder utdelningsbeskattning.
Skatterättsnämnden gör följande bedömning.
Av praxis (RÅ 2007 not. 161) framgår att en fåmansaktiebolagsägare ska utdelningsbeskattas för en inte affärsmässigt motiverad förmögenhetsöverföring från bolaget till annan, om överföringen inte är en underprisöverlåtelse enligt 23 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Det framgår vidare att utdelningsbeskattning även ska ske om förmögenhetsöverföringen består av kontanter.
Med hänsyn till det anförda ska A som utdelning ta upp den del av det överförda beloppet som svarar mot hans ägarandel i X.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Diurson, Gäverth, Påhlsson, Werkell
Sekreterare: Tottie
Föredragande: Palmstierna
Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst
Fråga om vilket beskattningsår en person kan få skattereduktion för hushållsarbeten respektive installation av grön teknik.
Uttag från en brittisk s.k. personal pension policy har ansetts utgöra skattepliktig inkomst av tjänst. Även fråga om beräkning av spärrbeloppet när viss del av uttaget är skattefritt i Storbritannien.
Uppförande av fritidshus har inte bedömts medföra väsentlig anknytning. Om det också sker ett förvärv av en större aktiepost i ett svenskt bolag får personen väsentlig anknytning till Sverige men bedöms inte ha ett hem som stadigvarande står till hans förfogande i Sverige vid en tillämpning av skatteavtalet med Schweiz.
Fråga om gåva av aktier till en stiftelse föranleder utdelningsbeskattning av givaren med tillämpning av verklig innebörd eller skatteflyktslagen.
En anställd har erbjudits att förvärva teckningsoptioner till marknadspris. Optionerna ger rätt att under en femårsperiod etappvis förvärva aktier i bolaget. Fråga om förvärvstidpunkten samt om förmånsbeskattning aktualiseras.
En person har ansetts bedriva byggnadsrörelse. Även frågor om underprisöverlåtelse och skatteflyktslagen.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.
Fråga om resultatfördelningen i ett kommanditbolag kan godtas vid inkomstbeskattningen
Fråga om svensk beskattningsrätt vid utbetalning av direktpension när den skattskyldige har hemvist i Italien. Även fråga om en viss typ av schablonbeskattning omfattas av skatteavtalet mellan Sverige och Italien.