Ettårsregeln
(Dnr 22-22/D)Ettårsregeln har ansetts tillämplig vid arbete utomlands oavsett om vistelsen i utlandet är beordrad av arbetsgivaren eller till största delen är initierad av den anställde själv.
Förvärv av bostadslägenhet för tillfälliga besök i Sverige har inte medfört väsentlig anknytning hit.
Den omständigheten att X anskaffar en bostadslägenhet i [A-stad] innebär inte att hon eller hennes man Y ska anses få väsentlig anknytning till Sverige enligt 3 kap. 3 § första stycket jämfört med 7 § inkomstskattelagen (1999:1229).
Y och hans hustru flyttade till [utlandet] för fem år sedan. Den tidigare permanentbostaden i [B-stad], som därefter endast användes under några månader sommartid, såldes i augusti 2008. Av ansökan framgår att makarna (...) numera är endast begränsat skattskyldiga i Sverige. X äger en inte vinterbonad sommarstuga i närheten av [A-stad], där hennes föräldrar bor. Det var föräldrarna som köpte sommarstugan till henne för ungefär fyra år sedan. Skatterättsnämnden utgår ifrån att det inte finns någon annan omständighet som ger makarna (...) starkare anknytning till Sverige än sommarstugan.
X överväger att skaffa en bostadsrättslägenhet eller hyreslägenhet i [A -stad], som hon avser att använda vid tillfälliga besök hos sina åldrande föräldrar under de delar av året då sommarstugan inte kan användas. Frågan är huruvida en sådan åtgärd medför att hon och hennes man får väsentlig anknytning till Sverige och därmed blir obegränsat skattskyldiga här.
Skatteverkets uppfattning är att makarna (...) får väsentlig anknytning till Sverige vid anskaffning av en bostad av åretruntkaraktär i nära anslutning till att den tidigare permanentbostaden avyttrats. Den nya bostaden är att anse som ersättningsbostad till permanentbostaden.
Skatterättsnämnden gör följande bedömning.
Av praxis framgår att enbart ett innehav av en fritidsbostad inte medför väsentlig anknytning hit (RÅ 1992 not. 367). Mot bakgrund härav och vad som upplysts om syftet med att förvärva bostadslägenheten ifråga anser Skatterättsnämnden att denna ytterligare anknytning till Sverige inte medför att makarna (...) får en sådan väsentlig anknytning hit som avses i de aktuella bestämmelserna.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Gäverth, Påhlsson, Sjökvist, Werkell
Sekreterare: Gilbe
Föredragande: Grotander
Ettårsregeln har ansetts tillämplig vid arbete utomlands oavsett om vistelsen i utlandet är beordrad av arbetsgivaren eller till största delen är initierad av den anställde själv.
Fråga om ett förfarande som innefattar ett gäldenärsbyte och en fusion ska innebära att fordran anses avyttrad av borgenären. Också fråga om skatteflyktslagen är tillämplig på förfarandet.
Fråga om risken för inkomstomvandling ska beaktas vid bedömningen av samma eller likartad verksamhet
Fråga om gåva av aktier till stiftelser föranleder utdelningsbeskattning av givaren med tillämpning av verklig innebörd eller skatteflyktslagen.
Då den ägargrupp som skulle kunna utgöra utomstående under viss tid ägt mindre än 30 procent av kapitalet i fåmansföretaget har utomståenderegeln inte ansetts tillämplig.
Förvärv, genom förhandsbokning, av en bostad som på sikt är tänkt att användas som permanentbostad har inte ansetts medföra att förvärvarna blir obegränsat skattskyldiga i Sverige innan bosättning
Fråga om allokering av andelar i dotterbolag till fast driftställe
Avyttring av byggnadstomt har inte ansetts utgöra kvalificerad tomtrörelse.
En utländsk stiftelse har ansett kunna vara moderföretag i en koncern vid tillämpning av 40 kap. 6 och 7 §§ IL.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.