Personaloption enligt 11 a kap. IL
(Dnr 65-23/D)Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamheten” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen.
Förvärv av bostadslägenhet för tillfälliga besök i Sverige har inte medfört väsentlig anknytning hit.
Den omständigheten att X anskaffar en bostadslägenhet i [A-stad] innebär inte att hon eller hennes man Y ska anses få väsentlig anknytning till Sverige enligt 3 kap. 3 § första stycket jämfört med 7 § inkomstskattelagen (1999:1229).
Y och hans hustru flyttade till [utlandet] för fem år sedan. Den tidigare permanentbostaden i [B-stad], som därefter endast användes under några månader sommartid, såldes i augusti 2008. Av ansökan framgår att makarna (...) numera är endast begränsat skattskyldiga i Sverige. X äger en inte vinterbonad sommarstuga i närheten av [A-stad], där hennes föräldrar bor. Det var föräldrarna som köpte sommarstugan till henne för ungefär fyra år sedan. Skatterättsnämnden utgår ifrån att det inte finns någon annan omständighet som ger makarna (...) starkare anknytning till Sverige än sommarstugan.
X överväger att skaffa en bostadsrättslägenhet eller hyreslägenhet i [A -stad], som hon avser att använda vid tillfälliga besök hos sina åldrande föräldrar under de delar av året då sommarstugan inte kan användas. Frågan är huruvida en sådan åtgärd medför att hon och hennes man får väsentlig anknytning till Sverige och därmed blir obegränsat skattskyldiga här.
Skatteverkets uppfattning är att makarna (...) får väsentlig anknytning till Sverige vid anskaffning av en bostad av åretruntkaraktär i nära anslutning till att den tidigare permanentbostaden avyttrats. Den nya bostaden är att anse som ersättningsbostad till permanentbostaden.
Skatterättsnämnden gör följande bedömning.
Av praxis framgår att enbart ett innehav av en fritidsbostad inte medför väsentlig anknytning hit (RÅ 1992 not. 367). Mot bakgrund härav och vad som upplysts om syftet med att förvärva bostadslägenheten ifråga anser Skatterättsnämnden att denna ytterligare anknytning till Sverige inte medför att makarna (...) får en sådan väsentlig anknytning hit som avses i de aktuella bestämmelserna.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Gäverth, Påhlsson, Sjökvist, Werkell
Sekreterare: Gilbe
Föredragande: Grotander
Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamheten” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen.
Fråga om beskattningskonsekvenserna av en serie transaktioner som ska genomföras i syfte att förvärva en fastighet från en bostadsrättsförening.
Kostnader för arbete och material vid installation av en viss typ av lastbalanserare har inte ansetts kunna ingå i underlaget för skattereduktion för installation av laddningspunkt för elfordon.
Fråga om en person som avser att flytta från Sverige och behålla ett flertal styrelseuppdrag i kombination med aktieinnehav – understigande tio procent – i svenska rörelsedrivande bolag ska anses ha väsentlig anknytning hit.
En enskild näringsidkare har erhållit elstöd som omfattar både privat elförbrukning och elförbrukning i näringsverksamheten. Den del av stödet som belöper på el förbrukad i verksamheten ska tas upp som intäkt i näringsverksamheten.
Restauranganställd som köper råvaror m.m. från arbetsgivarens lager och på obetald rast tillagar en maträtt anses erhålla en sådan färdig måltid som omfattas av reglerna om kostförmån.
Uttag från försäkringskapitalet för bistående av förvaltning av försäkringsavtal medför att försäkringen inte kan klassificeras som en pensionsförsäkring.
En person som är utflyttad från Sverige sedan 2017 men har behållit den tidigare permanentbostaden i Sverige där hans hustru varit bosatt till och med 2020 har ansetts ha väsentlig anknytning hit.
En amerikansk trust har inte ansetts motsvara en svensk familjestiftelse. En utbetalning från trusten ska därför inte beskattas som periodiskt understöd.
Ersättning för handel med valuta för annans räkning ska beskattas i inkomstslaget tjänst