Ettårsregeln
(Dnr 22-22/D)Ettårsregeln har ansetts tillämplig vid arbete utomlands oavsett om vistelsen i utlandet är beordrad av arbetsgivaren eller till största delen är initierad av den anställde själv.
Utomståenderegeln har inte ansetts tillämplig när det utomstående ägandet inte längre bestått.
A:s och B:s aktier i X AB (X) upphör inte att vara kvalificerade andelar vid utgången av år 2008.
A och B ägde fram till år 2003 hälften var av aktierna i Y AB (Y), moderbolag i en rörelsedrivande koncern. Vid ingången av år 2004 hade deras respektive ägarandel minskat till 25,5 procent. Övriga aktier ägdes av utomstående. Under år 2007 avyttrade samtliga aktieägare i Y sina aktier till en extern förvärvare.
Enligt lämnade förutsättningar gäller att A:s och B:s aktier i Y till följd av deras arbetsinsatser i koncernen var kvalificerade andelar enligt 57 kap. 4 § första stycket 2 inkomstskattelagen (1999:1229), IL, samt att kvalificeringen vid fortsatt ägande och med tillämpning av utomståenderegeln i kapitlets 5 § skulle ha upphört vid utgången av år 2008.
Vid försäljningen av Y till den externe förvärvaren år 2007 avyttrade A och B sina aktier dels direkt, dels via sitt gemensamt ägda bolag X. Genom införsäljningen av aktierna i Y till X blev även aktierna i X kvalificerade andelar enligt 57 kap. 4 § första stycket 2 IL. X:s verksamhet har bestått enbart av att förvalta det kapital som försäljningen av aktierna i Y inbringade. Varken A eller B har varit verksamma i betydande omfattning i X.
Frågan i ärendet är om aktierna i X upphör att vara kvalificerade andelar vid utgången av år 2008. A och B anser det mot bakgrund av vad som skulle ha gällt beträffande deras aktier i Y för det fall att någon extern avyttring inte hade skett.
Skatteverket anser att utomståenderegeln inte ska tillämpas på aktierna i X eftersom den förutsätter att det utomstående ägandet består vid beskattningstidpunkten.
Skatterättsnämnden gör följande bedömning.
Enligt 57 kap. 5 § första stycket IL ska, om utomstående direkt eller indirekt i betydande omfattning äger del i företaget och, direkt eller indirekt, har rätt till utdelning, en andel anses kvalificerad bara om det finns särskilda skäl. Vid bedömningen ska förhållandena under beskattningsåret och de fem föregående beskattningsåren beaktas. Med företag avses enligt andra stycket det företag i vilket delägaren eller någon närstående varit verksam i betydande omfattning under den angivna tidsperioden. Av tredje stycket framgår vem som täcks av begreppet utomstående.
X avyttrade sina aktier i Y år 2007. Mot den bakgrunden och då det inte i övrigt finns förutsättningar att tillämpa utomståenderegeln på aktierna i X ska frågan besvaras nekande.
Beslutande: André, ordf., Svanberg, Dahlberg, Gäverth, Påhlsson, Sjökvist, Werkell
Sekreterare: Tottie
Föredragande: Palmstierna
Ettårsregeln har ansetts tillämplig vid arbete utomlands oavsett om vistelsen i utlandet är beordrad av arbetsgivaren eller till största delen är initierad av den anställde själv.
Fråga om ett förfarande som innefattar ett gäldenärsbyte och en fusion ska innebära att fordran anses avyttrad av borgenären. Också fråga om skatteflyktslagen är tillämplig på förfarandet.
Fråga om risken för inkomstomvandling ska beaktas vid bedömningen av samma eller likartad verksamhet
Fråga om gåva av aktier till stiftelser föranleder utdelningsbeskattning av givaren med tillämpning av verklig innebörd eller skatteflyktslagen.
Då den ägargrupp som skulle kunna utgöra utomstående under viss tid ägt mindre än 30 procent av kapitalet i fåmansföretaget har utomståenderegeln inte ansetts tillämplig.
Förvärv, genom förhandsbokning, av en bostad som på sikt är tänkt att användas som permanentbostad har inte ansetts medföra att förvärvarna blir obegränsat skattskyldiga i Sverige innan bosättning
Fråga om allokering av andelar i dotterbolag till fast driftställe
Avyttring av byggnadstomt har inte ansetts utgöra kvalificerad tomtrörelse.
En utländsk stiftelse har ansett kunna vara moderföretag i en koncern vid tillämpning av 40 kap. 6 och 7 §§ IL.
Att vägra avdrag för ränteutgifter med anledning av ett koncerninternt förvärv av aktier enligt 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) har ansetts strida mot EU-rätten.