Väsentlig anknytning
(Dnr 105-24/D)Ett fortsatt innehav av en bostad som tidigare utgjort permanentbostad för makar har inte medfört väsentlig anknytning.
Fastigheter har efter arv ansetts utgöra kapitaltillgångar.
En avyttring av fastighetsandelarna ska behandlas enligt bestämmelserna om kapitalvinster.
Fråga 2
Lagen (1995:575) mot skatteflykt, skatteflyktslagen, kan inte anses tillämplig på förfarandet.
A äger [andel] av fastigheterna X, Y, Z och Å. Övriga andelar ägs av (…) släktingar till A (…).
Fastigheterna omfattar [fler än 50] byggnadstomter för fritidsboende med arrendestugor. Från mitten av 1950-talet då [fler än 50] arrendekontrakt tillkom har inga nya upplåtelser skett. Sedan [1970-talet] har [enstaka] tomter sålts, den senaste år 2004.
Delar av marken är detaljplanelagd, planen antogs [under 1990-talet] och [under 2000-talet]. Dessförinnan omfattades viss del av området av en byggnadsplan från [1950-talet].
A ärvde sina andelar efter sin far [under 1960-talet]. Fadern hade i sin tur erhållit andelarna genom arv eller gåva. Varken A eller hans far har bedrivit byggnadsrörelse.
A överväger nu att överlåta sina andelar till ett av honom helägt bolag, alternativt till ett honom och de övriga delägarna gemensamt ägt bolag, och vill veta om en sådan överlåtelse ska beskattas enligt reglerna om kapitalvinster (fråga 1). Om så är fallet vill han få besvarat om skatteflyktslagen kan vara tillämplig (fråga 2).
Båda parter anser att fastighetsandelarna utgör kapitaltillgångar och att en avyttring av andelarna därmed ska beskattas i inkomstslaget kapital. Ingen av dem har uppfattningen att skatteflyktslagen är tillämplig på förfarandet.
Fråga 1
Med tomtrörelse avses enligt 27 kap. 9 § inkomstskattelagen (1999:1229) näringsverksamhet som består i avyttring av mark för bebyggelse (byggnadstomt). Tomtrörelse kan vara kvalificerad eller enkel. Kvalificerad tomtrörelse förutsätter enligt 10 § att avyttringarna görs från fastigheter som uppenbarligen har förvärvats för att ingå i yrkesmässig markavyttring.
Enligt 11 § uppkommer enkel tomtrörelse när en skattskyldig under en tioårsperiod har avyttrat minst 15 byggnadstomter som kan räknas samman till en tomtrörelse.
Av ansökan framgår att inte vare sig förutsättningar för kvalificerad tomtrörelse eller enkel tomtrörelse föreligger.
Frågan är då om de av A ärvda fastighetsandelarna ändå kan utgöra lagertillgångar, exempelvis på grund av att de varit sådana tillgångar i en tidigare ägares hand.
I 27 kap. 18 § regleras bl.a. i vilka fall en fastighet som har varit lagertillgång i tomtrörelse hos den döde behåller denna karaktär hos arvtagaren.
Bestämmelsen är dock inte tillämplig för fastigheter förvärvade före mars 1983. I stället gäller, enligt 4 kap. 39 § lagen (1999:1230) om ikraftträdande av inkomstskattelagen (1999:1229), att fastigheterna är lagertillgångar om de var att anse som sådana vid 1983 års taxering eller, om taxering inte skedde då, vid 1982 års taxering.
A ärvde fastighetsandelarna efter sin far [under 1960-talet]. Enligt äldre praxis ansågs ett arvskifte i vissa fall medföra att den ärvda fastigheten förlorade sin karaktär av lagertillgång. Så bedömdes exempelvis vara fallet när arvtagaren inte själv bedrev byggnadsrörelse, tomtrörelse (tidigare jordstyckningsrörelse) eller handel med fastigheter vid tidpunkten för förvärvet och inte heller kunde anses ha övertagit den avlidnes rörelse (jfr t.ex. prop. 1980/81:68 s. 166, SOU 1977:86 s. 319, RÅ 1967:41 och RÅ 1967 Fi. 771).
Det sagda leder enligt Skatterättsnämndens uppfattning till slutsatsen att även om fastighetsandelarna utgjorde lagertillgångar i faderns hand förlorade de den karaktären på grund av A:s arv. Fastighetsandelarna är därför kapitaltillgångar hos honom.
Eftersom den planerade överlåtelsen inte heller ska omfatta ett så stort antal tomter att enkel tomtrörelse uppkommer är kapitalvinstreglerna tillämpliga (jfr RÅ 2010 not. 50).
Fråga 2
Förutsättningar för att tillämpa skatteflyktslagen saknas.
I avgörandet har deltagit Peder André, ordf., Marianne Svanberg, Anders Bengtsson, Mattias Dahlberg, Leif Gäverth, Robert Påhlsson och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Lis Alfreds.
I den slutliga handläggningen har även Margareta Palmstierna deltagit.
Ett fortsatt innehav av en bostad som tidigare utgjort permanentbostad för makar har inte medfört väsentlig anknytning.
Förvärv av en fastighet som på sikt, efter rivning och nybyggnation av byggnad, är tänkt att användas som permanentbostad har i sig inte ansetts medföra väsentlig anknytning.
Skattereduktion har medgetts för installation av en laddningsbox som, förutom laddningspunkt, även innehåller en integrerad funktion för dubbelriktad laddning.
Fråga om ersättning som utgått på grund av nekat avverkningstillstånd med avdragsrätt kan sättas av till ersättningsfond. Ansökan av allmänna ombudet.
Fråga om tillskjutandet av en fordran från en kommun till dess helägda dotterbolag samt vidare från dotterbolaget till dess dotterbolag utgör skattepliktiga driftbidrag.
Fråga om hur indirekt ägande ska beräknas vid bedömningen av om ett företag är ett fåmansföretag. Även fråga om tillämpning av utomståenderegeln och skatteflyktslagen.
Optioner utfärdade i USA utgör inte värdepapper i den mening som avses i värdepappersregeln
En person med ett aktieinnehav i ett svenskt bolag på över 10 procent som ger rätt till mindre än 5 procent av vinstutdelningen har ansetts ha ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet i Sverige. Vid en samlad bedömning har personen dock inte ansetts ha väsentlig anknytning hit.
Fråga om ett förvärv av aktier utan ersättning ska inkomstbeskattas eller anses utgöra en skattefri gåva
Uttrycket kontant ersättning i 45 kap. 5 § IL har ansetts omfatta övertagande av lån. Också fråga om hur stor del av gjorda värdeminskningsavdrag m.m. som ska återföras vid avyttring av en ideell andel av en fastighet.