I KupL finns bestämmelser som innebär att källskatt tas ut på utdelningar på aktier i svenska aktiebolag som innehas av personer som är hemmahörande i utlandet.
Skattskyldighet för kupongskatt föreligger enligt 4 § första stycket bland annat för utdelningsberättigad utländsk juridisk person om utdelningen inte är hänförlig till inkomst av näringsverksamhet som bedrivits från fast driftställe här i riket.
Av lagrummets sjätte stycke framgår att skattskyldighet inte föreligger för utländskt bolag som avses i 2 kap. 5 a § IL och som motsvarar ett sådant svenskt företag som avses i 24 kap. 32 § 1–4, för utdelning på aktie om aktien är en sådan näringsbetingad andel som avses i 24 kap. 33 § första stycket 1 eller 2 samma lag.
I 4 § sjunde stycket KupL anges att som förutsättning för skattefrihet enligt sjätte stycket gäller att utdelningen skulle ha omfattats av bestämmelserna om skattefrihet i 24 kap. 35–42 §§ eller 25 a kap. 5, 6 och 8 §§ IL, om det utländska bolaget varit ett svenskt företag. I fråga om innehavstiden enligt 24 kap. 40 § samma lag gäller dock att andelen alltid ska ha innehafts minst ett år vid utdelningstillfället.
Med utländskt bolag avses enligt 2 kap. 5 a § IL en utländsk juridisk person som beskattas i den stat där den här hemma, om beskattningen är likartad med den som gäller för svenska aktiebolag. Som utländskt bolag anses alltid en utländsk juridisk person som hör hemma och är skattskyldig till inkomstskatt i en stat med vilken Sverige har ingått ett skatteavtal som inte är begränsat till att omfatta vissa inkomster, om personen omfattas av avtalets regler om begränsning av beskattningsrätten och har hemvist i denna stat enligt avtalet.
Med utländsk juridisk person avses enligt 6 kap. 8 § bland annat en utländsk association om, enligt lagstiftningen i den stat associationen hör hemma,
1. den kan förvärva rättigheter och åta sig skyldigheter,
2. den kan föra talan inför domstolar och andra myndigheter, och
3. enskilda delägare inte fritt kan förfoga över associationens förmögenhetsmassa.
Med näringsbetingad andel avses, enligt 24 kap. 32 §, en andel i ett aktiebolag eller en ekonomisk förening, om den uppfyller villkoren i 33 § och ägs t.ex. av ett svenskt aktiebolag.
Ett av villkoren i 33 § är, utöver att andelen ska vara kapitaltillgång, att andelen inte är marknadsnoterad.
I 2 kap. 2 § anges att de termer och uttryck som används också omfattar motsvarande utländska företeelser om det inte anges eller framgår av sammanhanget att bara svenska företeelser aves. I förarbetena till detta lagrum uttalas att det inte är möjligt att ange hur nära den utländska företeelsen ska överensstämma med den svenska för att anses motsvara denna. Detta måste bli beroende av vilket slags företeelse och vilken regel det är fråga om (prop. 1999/2000:2 del 1 s. 519). Det får i det enskilda fallet avgöras om likheterna är så stora att den utländska företeelsen kan anses motsvara det som avses med den svenska termen (prop. 1999/2000:2 del 2 s. 22).
Vid bedömningen av om ett utländskt företag motsvarar ett svenskt aktiebolag vid tillämpningen av bestämmelserna om näringsbetingade andelar i IL ska både en civilrättslig och en skatterättslig jämförelse göras (RÅ 2009 ref. 100).
Av praxis gällande dessa bestämmelser framgår vidare att ett krav för att ett utländskt företag ska anses motsvara ett svenskt aktiebolag vid den skatterättsliga jämförelsen är att företaget är ett inkomstskattesubjekt i sitt hemland (RÅ 2009 ref. 100, HFD 2017 ref. 29 och HFD 2019 ref. 49). Det förhållandet att det utländska bolaget rent faktiskt inte kommer att ha några inkomster som beskattas saknar betydelse för den bedömningen (se HFD 2022 not. 3 och HFD 2022 not. 41).