Fråga 1
Frågan gäller om trusten kan anses motsvara en svensk familjestiftelse, dvs. om en självständig förmögenhetsbildning anses ha uppkommit. En första fråga är då om tillgångarna, vid överföringen till trusten eller därefter, avskilts från bildaren B:s tillgångar i sådan utsträckning att hon inte längre kan anses som ägare till dem.
Av trusturkunden framgår att B inte var exkluderad från att bli förmånstagare samt att hon när som helst kunnat avsätta förvaltaren och tillsätta en ny. Även om förvaltaren inte var bunden av en begäran från henne att bli insatt som förmånstagare kan förvaltaren i praktiken antas ha följt en sådan begäran.
Dessa omständigheter innebär enligt Skatterättsnämndens mening att B inte kan anses ha skilt sig från trustegendomen på ett sådant sätt som krävs för att trusten ska anses motsvara en svensk familjestiftelse (se HFD 2021 not. 55).
Nästa fråga är om en stiftelsebildning har kommit till stånd efter hennes död (jfr HFD 2017 not. 29).
Av handlingarna framgår att A är förmånstagare och att hon efter begäran kommer att få trustens tillgångar överförda till sig. Detta innebär enligt Skatterättsnämndens mening att hon har kunnat förfoga över tillgångarna i trusten på ett sådant sätt att någon självständig förmögenhetsbildning inte kan anses ha uppkommit.
Att förmånstagare, till skillnad från bildaren, inte har rätt att avsätta trustens förvaltare förändrar inte denna bedömning eftersom förvaltaren kommer att följa instruktioner från A och överföra trustens tillgångar till henne. Det innebär att någon motsvarighet till en svensk familjestiftelse inte heller har uppkommit efter B:s död.
Frågorna 2 a och 2 b
En bildare eller förmånstagare som förfogar över trustegendomen behandlas vid beskattningen som ägare av egendomen (jfr RÅ 2008 not. 94 och HFD 2018 ref. 11). Det innebär att A ska beskattas för eventuell avkastning på tillgångarna i trusten och att hon kan ta ut tillgångarna ur trusten utan inkomstbeskattning.
I avgörandet har deltagit Anders Bengtsson, Katia Cejie, Mattias Dahlberg, Christina Eng (ordf.), Richard Hellenius, Birgitta Pettersson och Olof Sundin.
Ärendet har föredragits av Lis Alfreds.