X AB (Bolaget) tillhandahåller bl.a. [dentaltekniska produkter] som är individuellt anpassade för en patients specifika behov.
En patient som har behov av en individuellt anpassad tandprotes vänder sig till en tandvårdsklinik som i sin tur vänder sig till ett tandvårdslaboratorium för att få en sådan protes framställd. Tandvårdslaboratoriet tillverkar en modell utifrån patientens behov. Modellen tillverkas utifrån avtryck av patientens munhåla eller genom avbildning av denna med hjälp av skanning och ett datatekniskt program. Skannern och det datatekniska programmet tillhandahålls tandvårdslaboratoriet av Bolaget. Bolaget tillhandahåller även tandvårdslaboratoriet utbildning, support och problemlösning i dessa avseenden.
Tandvårdslaboratoriet beställer produkten genom att skicka en digital ritning av en modell till Bolaget. Bolagets tandtekniker bistår om det uppkommer frågor om design, materialval eller andra tekniska frågeställningar vid framtagandet av den digitala ritningen.
Beställningen av produkten skickar Bolaget vidare till Y (…) som är det bolag som Bolaget köper produkterna från. Y (…) skickar i sin tur beställningen vidare till Z (…). Tandtekniker hos Z (…) producerar tandprotesen med hjälp av den digitala ritningen. Därefter skickas den direkt till tandvårdslaboratoriet i Sverige som gör slutjusteringar av produkten avseende passform och färg. Om en produkt inte passar erbjuder Bolaget support av tandtekniker för att avhjälpa felet och framställa en ny produkt kostnadsfritt. Produkten skickas sedan till tandvårdskliniken som placerar den i patientens munhåla. Tandtekniker hos Bolaget ger vid behov vägledning om hur detta ska göras.
Bolaget har cirka (…) personer anställda och av dessa är fem eller sex personer tandtekniker.
Frågan och parternas inställning
Bolaget har begränsat sin ansökan till att omfatta försäljning av [dentaltekniska produkter], som är individuellt anpassade för en patients specifika behov och av tjänster med avseende på dessa produkter. Bolaget vill veta om tillhandahållandena omfattas av undantaget i 3 kap 4 § andra stycket andra strecksatsen ML. Bolagets fråga är föranledd av bestämmelsens nya lydelse från och med den 1 januari 2015.
Både Bolaget och Skatteverket anser att de omfrågade tillhandahållandena omfattas av undantaget i 3 kap 4 § andra stycket andra strecksatsen ML.
Rättsligt
Enligt 3 kap. 4 § första stycket ML undantas från skatteplikt bl.a. tjänster som utgör tandvård. Med tandvård förstås enligt 6 § samma kapitel åtgärder för att förebygga, utreda eller behandla sjukdomar, kroppsfel och skador i munhålan. Enligt 4 § andra stycket andra strecksatsen omfattar undantaget för tandvård även omsättning av dentaltekniska produkter och av tjänster som avser sådana produkter, när produkten eller tjänsten tillhandhålls av tandläkare eller tandtekniker.
Den aktuella bestämmelsen hade fram till den 1 januari 2015 en annan lydelse. Enligt dåvarande lydelse var det avgörande att tillhandahållandet gjordes till tandläkare, dentaltekniker eller den för vars bruk produkten var avsedd. Ändringen är gjord i syfte att anpassa undantaget i ML till mervärdesskattedirektivet (2006/112/EG).
Enligt artikel 132.1 e i mervärdesskattedirektivet ska från skatteplikt undantas tillhandahållande av tjänster av tandtekniker inom ramen för deras yrkesutövning samt leveranser av tandproteser av tandläkare och tandtekniker. Motsvarande bestämmelse fanns i artikel 13 A.1 e i det numera upphävda sjätte direktivet 77/388/EEG. Av ordalydelsen i sistnämnda bestämmelse framgår det enligt EU-domstolen klart att inte alla leveranser är undantagna från mervärdesskatteplikt utan endast leveranser från de där angivna yrkesgrupperna, det vill säga tandläkare och tandtekniker. Artikeln är således inte tillämplig på leveranser av tandproteser från en mellanhand, som inte är tandläkare eller tandtekniker men som förvärvat sådana proteser från en tandtekniker (jfr EU-domstolens dom i mål nr C‑401/05, VDP Dental Laboratory NV).