Skattesats

Tillhandahållandet av tillträde till föreläsningar inom personlig utveckling och självledarskap har inte ansetts omfattade av den reducerade skattesatsen för föreställningar inom kulturområdet.

Diarienummer
95-24/I
Meddelandedatum
2025-04-23
Lagrum
  • 9 kap. 14 § mervärdesskattelagen (2023:200)
Sökande
X AB
Motpart
Skatteverket
Har överklagats?
Ja

Förhandsbesked

Tillhandahållandena omfattas inte av den reducerade skattesatsen för andra liknande föreställningar inom kulturområdet.

Bakgrund

Omständigheterna i ärendet

X AB (Bolaget) arrangerar öppna föreställningar med fokus på humor och personlig utveckling. Det är (…) som på scen och inför publik levandegör sina livserfarenheter genom dramaturgi och humor. Bolaget bokar lokaler, marknadsför och säljer biljetter till föreställningarna.

(…)

Frågan och parternas inställning

Bolaget frågar om tillträdet till föreställningarna kan kvalificeras som tillträde till andra liknande föreställningar enligt 9 kap. 14 § 1 mervärdesskattelagen (2023:200) och omfattas av den reducerade skattesatsen om 6 procent.

Bolaget anser att den reducerade skattesatsen är tillämplig.

Bolaget framhåller att vad som är gemensamt för (…) föreställningarna är (…) unika berättelse, humor och samverkan med publiken som reagerar på föreställningen med applåder, skratt och andra känsloyttringar. Föreställningarna är öppna för allmänheten och besökarna köper biljetter för den humoristiska och insiktsfulla upplevelsen där (…) berättarkonst utgör en central beståndsdel. Enligt Bolaget kan en genomsnittlig besökare antas efterfråga den kulturella upplevelsen samt alla de olika känslointryck som den framkallar.

Bolaget anser dessutom att föreställningarna bedrivs i direkt konkurrens med andra former av liveunderhållning. Om Bolagets verksamhet särbehandlas skulle det strida mot principen om skatteneutralitet. Det skulle gynna andra arrangörer och påverka konsumentens val mellan innehållsmässigt jämförbara evenemang.

Skatteverket anser att normalskattesatsen är tillämplig.

Vid en samlad bedömning anser Skatteverket att tyngdpunkten av tillhandahållandena avser kompetensutveckling. Bolagets föreställningar marknadsförs som att åhöraren kan förväntas få kompetensutveckling. Även om det finns inslag i föreställningarna som skulle kunna jämföras med t.ex. stand up comedy så är det inte det som främst efterfrågas av en genomsnittlig konsument. Det en genomsnittlig konsument efterfrågar är framförallt att få lära sig att utveckla sitt tankesätt.

Skälen för avgörandet

Rättsligt

Enligt 9 kap. 2 § mervärdesskattelagen ska skatt tas ut med 25 procent av beskattningsunderlaget om inte annat följer av 3–18 §§.

Av 9 kap. 14 § 1 följer att skatt tas ut med 6 procent av beskattningsunderlaget för tillträde till konserter, cirkus-, teater-, opera- eller balettföreställningar eller andra liknande föreställningar.

Någon definition av vad som avses med begreppet andra liknande föreställningar finns varken i lagen eller i dess förarbeten. I äldre förarbeten nämns revyer, operetter och musikaler som exempel (prop. 1989/90:111 s. 195). Av senare förarbeten framgår att olika verksamheter inom nöjesbranschen inte omfattas av den reducerade skattesatsen utan att den bör förbehållas verksamheter som tydligt utgör en del av kulturområdet (prop. 1996/97:10 s. 34).

Mervärdeskattelagens bestämmelser om reducerad skattesats för tillhandahållande av tjänster inom kulturområdet grundas på artikel 98 i mervärdesskattedirektivet (2006/112/EG) och punkt 7 i bilaga III till direktivet. Av dessa bestämmelser framgår att medlemsstaterna får tillämpa reducerad skattesats på tillträde till bland annat föreställningar, teatrar, cirkusar, konserter och liknande kulturella evenemang.

Av EU-domstolens praxis följer att bestämmelserna om reducerade skattesatser ska tolkas strikt, i enlighet med uttryckens normala betydelse i vanligt språkbruk och med beaktande av det sammanhang i vilket de används (Phantasialand, C-406/20, EU:C:2021:720, punkt 29 och Erotic Center, C-3/09, EU:C:2010:149, punkt 14–16).

Skatterättsnämndens bedömning

Av den inspelning som getts in och uppgifterna från Bolagets hemsida framgår att (…) håller föreläsningar inom personlig utveckling och självledarskap. Föreläsningarna riktar sig till dem som efterfrågar inspiration och motivation inom dessa ämnen. Enligt Skatterättsnämnden har föreläsningar av sådant slag en annan karaktär och ett annat syfte än de olika typer av föreställningar som räknas upp i 9 kap. 14 § 1 mervärdesskattelagen och kan därmed inte anses vara liknande. Föreläsningarna kan alltså inte anses tillhöra den del av kulturområdet för vilken den reducerade skattesatsen är avsedd att tillämpas. Av samma skäl får olika skattesatser för dessa tillhandahållanden anses förenliga med principen om skatteneutralitet.

I avgörandet har deltagit Rolf Bohlin, Jeanette Fored, Kristina Harmsen Hogendoorn (ordförande), Christina Olsson, Pernilla Rendahl, Madelaine Tunudd och Eva Östman Johansson.

Ärendet har föredragits av Camilla Sandström.

Senaste förhandsbesked inom Mervärdesskatt

Visa alla
Till toppen