Skattesats

Den reducerade skattesatsen för tjänster inom idrottsområdet har inte ansetts tillämplig på en aktivitet som går ut på att deltagarna i grupp ska lösa intellektuella och fysiska utmaningar.

Diarienummer
68-23/I
Meddelandedatum
2024-04-22
Lagrum
  • 9 kap. 18 § mervärdesskattelagen (2023:200)
Sökande
X AB
Motpart
Skatteverket
Har överklagats?
Ja
Högsta förvaltningsdomstolens avgörande
Dom
Avgörandedatum
2024-11-29
Mål nr
2575-24

Förhandsbesked

Den reducerade skattesatsen för tjänster inom idrottsområdet är inte tillämplig.

Bakgrund

Omständigheterna i ärendet

X AB (Bolaget) erbjuder aktiviteten (…). Aktiviteten går ut på att deltagarna i grupp ska klara (…) genom att lösa intellektuella och fysiska utmaningar. Varje (…) har ett unikt tema och består av (…) rum med olika utmaningar. För varje rum måste deltagarna klura ut vad som ska göras för att lösa utmaningarna inom en begränsad tid. Om de misslyckas får de börja om igen från det första rummet. När deltagarna har löst alla utmaningar har de klarat (…) och får en stämpel. Det går att samla upp till (…) stämplar.

(…) är indelade i tre nivåer: gröna, röda och svarta. De gröna marknadsförs som mindre fysiska och utmanande för sinnet, de svarta som fysiskt ansträngande och de röda som en mix av båda. Gröna (…) är även anpassade för rörelsehindrade.

Bolagets anläggning (…) har 5 gröna, 8 röda och 7 svarta (…). Inträdet ger tillgång till hela anläggningen i 2 eller 5 timmar.

Innan aktiviteten inleds får deltagarna en genomgång av reglerna och säkerheten av en instruktör, som sedan går att kontakta för att få hjälp under den tid som aktiviteten pågår.

Rekommenderad gruppstorlek är 3–5 personer och rekommenderad ålder är från 9 år. I övrigt rekommenderas oömma kläder och gymnastikskor.

En ytterligare utmaning är att deltagarna kan tävla om att bli (…), vilket innebär att de ska samla alla stämplar på fyra timmar utan att få några ledtrådar. Om de lyckas får alla en tröja och det läggs ut en bild på sociala medier.

Det anordnas även företagsmästerskap samt tävlingar mellan olika målgrupper såsom skolor, föreningar och arbetsgrupper.

– Bolaget har gett in utklipp från hemsidan, bilder och en film från anläggningen.

Frågan och parternas inställning

Bolaget vill veta om den reducerade skattesatsen för tjänster inom idrottsområdet är tillämplig på inträdet till Bolagets anläggning för aktiviteten (…).

Bolaget anser att den reducerade skattesatsen är tillämplig och anför att aktiviteten är fysisk, utmanar kroppens styrka, balanssinne, uthållighet och tankeverksamhet. Deltagarna hoppar, klättrar, springer, kryper och utför fysiskt ansträngande moment. De tränar således hela kroppen.

De fysiska elementen är inte försumbara och verksamheten består inte heller av ren rekreation eller nöje. Aktiviteten har snarare samma kännetecken som de aktiviteter som bedrivs vid trampolinparker och paintballanläggningar. Det finns också fysiska utmaningar i rummen som normalt betecknas som idrottsaktiviteter, såsom klättring, styrketräning, hinderbanor, cykling, löpning och balansövningar.

Anläggningen är utformad för fysisk träning, vilket också är det som huvudsakligen efterfrågas och genomförs. Den intellektuella delen av aktiviteten är förhållandevis liten och således underordnad den fysiska delen.

Vid en samlad bedömning av objektiva omständigheter ska aktiviteten enligt Bolagets mening anses vara sådan idrottslig verksamhet som omfattas av en reducerad skattesats.

Skatteverket anser att den reducerade skattesatsen inte är tillämplig och anför att syftet med aktiviteten förefaller vara att deltagarna i ett lag ska samarbeta och på bästa sätt nyttja varandras olika intellektuella och fysiska förmågor i respektive rum.

Anläggningen kan inte jämföras med t.ex. klätterbanor, hinderbanor eller liknande anläggningar som enbart syftar till att deltagarna ska ta sig an fysiska utmaningar, utan här är fråga om särskilt utformade intellektuella utmaningar vid varje station med någon form av problemlösning i grupp. Att aktiviteten som sådan inte är jämförbar med fotboll eller biljard är enligt Skatteverket uppenbart. Anläggningen är för övrigt inte heller jämförbar med t.ex. paintballanläggningar eller trampolinparker.

Sammantaget, och eftersom de intellektuella utmaningarna framstår som minst lika väsentliga som de fysiska utmaningar aktiviteten består av, anser Skatteverket att det huvudsakliga syftet med aktiviteten inte kan anses vara att utöva idrottslig verksamhet. Aktiviteten på den aktuella anläggningen präglas i stället av nöje.

Skälen för avgörandet

Rättsligt

Enligt 9 kap. 2 § mervärdesskattelagen (2023:200), ML, tas skatt ut med 25 procent av beskattningsunderlaget om inte annat följer av 3–18 §§.

Av 9 kap. 18 § och 10 kap. 28–29 §§ ML följer att skatt tas ut med 6 procent av beskattningsunderlaget för tjänster varigenom någon ges möjlighet att utöva idrottslig verksamhet.

Bestämmelsen om en reducerad skattesats grundas på artikel 98 i mervärdes-skattedirektivet (2006/112/EG) och punkt 13 i bilaga III till direktivet. Av dessa bestämmelser framgår att medlemsstaterna får tillämpa en reducerad skattesats på utnyttjande av sportanläggningar och tillhandahållande av lektioner inom sport eller fysisk träning.

EU-domstolen har uttalat att begreppet ”utnyttjande av sportanläggningar” har samband med sport- eller idrottsutövning, vilken i görligaste mån ska kvalificeras utifrån en samlad bedömning. Möjligheten att tillämpa en reducerad skattesats syftar i huvudsak till att främja utövandet av sportaktiviteter och göra dessa mer tillgängliga för enskilda. Begreppet ska förstås så att det omfattar rätten att använda anläggningar avsedda för att bedriva idrottslig eller fysisk träning, och anläggningarnas användning i detta syfte (Baštová, C-432/15, EU:C:2016:855, punkt 63–65).

Verksamheter som är att beteckna som ren rekreation och nöje anses inte utgöra idrottstjänster, även om de visar sig vara fördelaktiga för mentalt och fysiskt välbefinnande (jfr The English Bridge Union, C-90/16, EU:C:2017:814, punkt 24).

Högsta förvaltningsdomstolen har i två avgöranden funnit att tillträde till anläggningar för lek, sport och rörelse riktade till barn och ungdomar inte omfattas av en reducerad skattesats utan att det snarare var fråga om aktiviteter av nöjeskaraktär (RÅ 2009 not. 145 och HFD 2019 not. 32). Samma bedömning har gjorts när det gäller dressincykling (HFD 2023 not. 44). Tillträdet till en trampolinpark och till en paintballanläggning har däremot ansetts utgöra tillhandahållande av sådana tjänster inom idrottsområdet som omfattas av en reducerad skattesats (HFD 2017 not. 9 och HFD 2018 not. 34).

Skatterättsnämndens bedömning

(…) framställs som en intellektuell och fysisk aktivitet där deltagarna samarbetar för att lösa olika utmaningar och samla så många stämplar som möjligt under en begränsad tid. Aktiviteten utförs i rum med olika teman och svårighetsgrad.

För att den reducerade skattesatsen ska vara tillämplig krävs att aktiviteten kan anses utgöra idrottslig eller fysisk träning (i språklig bemärkelse). Enbart det förhållandet att besökarna på en anläggning ägnar sig åt fysisk aktivitet är dock inte tillräckligt (HFD 2019 not. 32).

Enligt Skatterättsnämndens mening saknar aktiviteten (…) sådana prestations- och tävlingsmoment som kan anses karaktäristiska för idrott och fysisk träning. Utförandet kan inte jämföras med traditionella idrotter där deltagarna tävlar mot varandra i lag enligt bestämda regler eller där deras fysiska prestationer bedöms utifrån specifika kriterier. Även om vissa utmaningar kräver att deltagarna utför fysiskt ansträngande moment såsom att klättra, springa och cykla kan syftet med aktiviteten inte anses vara att de ska träna dessa färdigheter. Aktiviteten synes handla om att deltagarna samarbetar och har roligt tillsammans och kan enligt Skatterättsnämnden karaktäriseras som en nöjesaktivitet. Den reducerade skattesatsen för tjänster inom idrottsområdet är därmed inte tillämplig.

I avgörandet har deltagit Rolf Bohlin, Jeanette Fored, Fredrik Fries, Kristina Harmsen Hogendoorn (ordförande), Christina Olsson, Madelaine Tunudd och Eva Östman Johansson.

Ärendet har föredragits av Camilla Sandström.

Senaste förhandsbesked inom Mervärdesskatt

Visa alla
Till toppen